Rusija jača jugozapadne granice zbog NATO-a

Ruski odbrambeni sistem S-400 raspoređen je na Krimu (Reuters)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u srijedu kako je Rusija ojačala svoje jugozapadno krilo, u trenutku kada Sjevernoatlantska alijansa jača vojno prisustvo u blizini njenih granica, a situacija u Ukrajini ostaje nestabilna, prenose agencije.

On je na sastanku Ministarstva odbrane Rusije, koji je prenosila državna televizija, rekao kako je zvanična Moskva rasporedila dodatne sisteme protivzračne odbrane na jugozapadu zemlje, kao i “samodovoljni” kontingent vojnika na Krimu, javila je agencija Reuters.

“Od 2013. godine formirali smo četiri divizije, devet brigada i 22 puka”, kazao je on ministar odbrane, napominjući kako su dvije brigade naoružane raketnim sistemima Iskander, čime je ojačana sposobnost uništavanja potencijalnog neprijatelja.

Prema njegovim riječima, “terorističke grupe” su aktivne i u sjevernom Zakavkazju.

Na Krimu sistem S-400

Sredinom ovog mjeseca Washington Times je objavio kako će Rusija, raspoređivanjem najnovijeg raketnog sistema S-400 na Krimu, zatvoriti nebo nad poluotokom za sve napade i provokacije iz zraka.

Ovi sistemi dalekog i srednjeg dometa, kako tvrdi list, u stanju su uništiti aerodinamičke ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.

Prema riječima potpredsjednika samozvane krimske vlade Ruslana Balbeka, raspoređivanjem S-400 na Krimu nebo iznad poluotoka bit će zaštićeno od svakog napada i provokacija i postat će snažan faktor odvraćanja “zračnih huligana iz NATO-a”.

“Ukoliko neko bude htio kružiti oko krimskog zračnog prostora ili probati ući u njega – to će biti ravno samoubistvu. Nesumnjivo, u NATO-u postoje hrabri piloti, ali ne i kamikaze”, citirao je Balbeka Washington Times.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO