Nominacija Hillary Clinton prekretnica u historiji SAD-a

Demokratska stranka je nominirala Hillary Clinton, bivšu američku državnu tajnicu, senatoricu iz New Yorka i bivšu prvu američku prvu damu, za svoju kandidatkinju na američkim predsjedničkim izborima čime je ona postala prva žena u američkoj povijesti koju je kandidirala velika stranka za predsjednicu države.

U dvosatnom izjašnjavanju drugog dana na konvenciji Demokratske stranke u Philadelphiji predstavnici demokrata iz 50 saveznih država objavljivali su koliko je glasova pojedina država dala Hillary Clinton, a koliko njezinom protukandidatu Bernieju Sandersu koji je podržao Clinton. 

Delegati su skandirali “Hillary, Hillary”, kad je njezinu nominaciju na konvenciji objavila senatorica Barbara Mikulski.

Glasovima Južne Dakote, koja je Clinton dodijelila 15 glasova, Hillary Clinton prešla je prag od 2.383 potrebnih za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Hillary Clinton obratit će se sudionicima konvencije u četvrtak, kad će i službeno prihvatiti stranačku nominaciju za predsjedničke izbore.

Stranačkim kolegama obratila se kratkim obraćanjem videolinkom iz New Yorka, poručivši mladim ženama da će ona možda biti prva žena predsjednica, ali “jedna od njih je sljedeća”.

Nominacija Hillary Clinton prekretnica je u 240 godina dugoj povijesti SAD-a. Žene su u toj zemlji osvojile pravo glasa 1920. godine.

Ona će s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom snage odmjeriti na predsjedničkim izborima 8. studenoga. Prema anketama Clinton i Trump se izmjenjuju u vodstvu s dva do tri posto glasova.

Suprugova podrška

Bivši predsjednik Bill Clinton opisao je prethodno svoju suprugu Hillary kao snagu promjena i dugogodišnjeg borca za društvenu pravdu poručivši da je ona pravi izbor za Bijelu kuću na izborima u studenom.

Bivši je predsjednik poručio u Philadelphiji da je Hillary Clinton “najbolji kreator promjena kojeg je ikad sreo u čitavom životu”.

“Da ste sjedili gdje sam sjedio i da ste čuli ono što sam čuo za svakom večerom, svakim ručkom, svakom dugom šetnjom, zaključili biste da ta žena nikad nije zadovoljna postojećim stanjem u bilo čemu. Uvijek želi pokrenuti promjene. To je ona”, rekao je Clinton.

Opisao je ključne trenutke u njihovom zajedničkom životu – od susreta u proljeće 1971. godine, udvaranja, preko rođenja kćeri Chelseae, koja je pratila govor iz publike, do ulaska u politiku Hillary Clinton izborom za senatoricu države New York i potom mandatom na mjestu američke državne tajnice.

Ispričao je sudionicima konvencije i kako je Hillary bila aktivistkinja od prvih dana kad su se upoznali kao studenti prava na Yaleu. Opisao je kako je davala pravne savjete i pomoć siromašnima i borila se protiv segregacije u školama u Alabami u ‘70-ima.

“Ona je neutaživo znatiželjna i prirodni je vođa”, kazao je opisujući suprugu kao glavnog borca u obitelji Clinton, za koju kaže da je rođena “s dodatnim genom za odgovornost”.

Bill Clinton, koji je služio kao 42. američki predsjednik od 1993. do 2001. godine, uživa veliku popularnost i jedan je od najboljih političkih govornika u zemlji.

U svom govoru napravio je odmak od političkih govora i pružio je toplu potporu životnog partnera koju tradicionalno daje supruga, a ne suprug i još manje bivši američki predsjednik, prenose agencije.

Izvor: Agencije