Donald Trump: Hillary Clinton je pokvarena

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump obratio se skupu ratnih veterana. Tom prilikom kritizirao je službu kandidatkinje demokrata Hillary Clinton dok je bila državna sekretarka, a Obaminu administraciju optužio je za širenje oružane grupe Islamska država Irak i Levant ISIL-a.

Republikanski kandidat je među američkim veteranima rata dočekan srdačno. Došao je u pratnji svog potpredsjedničkog kandidata, čiji sin služi u marincima. Dan prije Trumpa, veteranima se obratila i Hillary Clinton. Za razliku od nje, koja je podsjetila na neke sporne izjave svog protivkandidata, Trump nije bio previše suzdržan.

“Pokvarena Hilari… Vjerujte kad vam kažem da je pokvarena”, kazao je on.

Obećao je kako će popraviti stanje ratnih veterana, što je izazvalo ovacije, te stakao da ciljevi vanjske politike moraju biti jasni.

“Moramo promijeniti vanjsku politiku. Naš fokus mora biti uništenje ISIL-a. Taj problem na Konvenciji demokrata nije ni spomenut. Zapravo, oni su na neki način, svojim mlakim pristupom, i omogućili osnivanje ISIL-a”, rekao je on.

‘Vojska je iscrpljena’

Prošlogodišnji vojni budžet SAD-a iznosio je 600 milijardi dolara, a Trump je obećao da će dodatno biti povećan.

“Vojska nam je iscrpljena. Potrebno joj je potpuno restrukturiranje. Amerika mora biti snažna i kao takva treba pružiti ruku drugim nacijama koje imaju prijateljske namjere. No, one nas ne mogu iskorištavati”, istakao je on.

“Ljudi u ovoj dvorani svjesni su da će u novembru na izborima birati ne samo predsjednika, nego i vrhovnog zapovjednika vojnih snaga”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Alan Fisher Charlotte.

Ogromna većina iskazala je podršku Trampu, ali bilo je i onih drugih. Udruženje ratnih veterana broji više od milion članova. Trump se nada da bi podrška koju je dobio ovdje mogla biti signal svima da je on vođa kakav je toj državi potreban.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO