AfD za posebna pravila za azilante muslimane

Alexander Gauland je potpredsjednik AfD-a i kandidat za parlamentarne izbore 24. septembra (EPA)

Zamjenik šefa stranke Alternativa za Njemačku Alexander Gauland zatražio je posebno pravilo za muslimane što se tiče prava na azil.

Gauland je zatražio da se ukine pravo muslimana na azil u Njemačkoj dok svi koji su već u toj zemlji ne riješe svoj status i dok se njihovi dokumenti ne budu obrađeni, prenosi Welt.

“Ne možemo više sebi iz sigurnosnih razloga priuštiti da još više muslimana nekontrolirano uđe u Njemačku“, kazao je on.

Njemački mediji navode da tim prijedlogom Gauland poziva na kršenje zakona u toj zemlji.

Također, time bi se prekršio i Sporazum iz Genfa o izbjeglicama.

Vlasti u Njemačkoj su odmah odbile taj prijedlog.

Nepoznata osoba utjecala na napadača

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Hermann izjavio je u srijedu da je napadač iz Anscbacha, koji se raznio pred ulazom na muzički festival i pri tome povrijedio 15 ljudi, dobivao poruke preko telefona od nepoznate osobe prije nego što će se raznijeti.

Ta osoba je navodno utjecala na napadača.

“Jasno je da je on imao kontakt s nekim koji je utjecao na njegovu odluku da se raznese”, kazao je Hermann.

Dodao je da ne zna gdje se osoba nalazila, u Njemačkoj ili van zemlje.

U Njemačkoj su se u zadnjih nekoliko dana dogodila četiri napada.

Napad nožem i sjekirom u vozu u Bavarskoj, ubistvo devet ljudi u Minhenu, napad nožem u Reutlingenu i napad bombaša samoubice u Ansbachu, svi počinjeni prošle sedmice u južnoj Njemačkoj, imaju malo toga zajedničkog, zaključila je prethodno grupa analitičara za kontrolu rizika, sa sjedištem u Londonu, u svom izvještaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka policija objavila je kako iza eksplozije u gradu Ansbachu stoji Sirijac kojem je ranije odbijen zahtjev za azil. Sa više detalja iz Berlina javila se Nadina Maličbegović.

Published On 25 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO