Michael Jordan smiruje rasne tenzije u SAD-u

Jordan vjeruje da će u američkom društvu doći do konstruktivnih promjena i mirnog međurasnog dijaloga (AP)
Jordan vjeruje da će u američkom društvu doći do konstruktivnih promjena i mirnog međurasnog dijaloga (AP)

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan poručio je kako “više ne može šutjeti” na podizanje tenzija između Afroamerikanaca i policije u SAD-u te je donirao dva milijuna dolara dvjema asocijacijama koje promoviraju toleranciju.

“Tužan sam i frustriran zbog podjela i rasnih tenzija koje su u posljednje vrijeme sve gore. Znam da je ova zemlja mnogo više od toga i ne mogu više da šutim. Potrebno je naći rješenje kako bi tamnoputi ljudi imali jednak i pravedan tretman, a policajci, koji riskiraju živote da bi nas zaštitili, podršku i poštovanje”, napisao je Jordan u otvorenom pismu objavljenom na stranici The Undefeated.

Rasne tenzije su pojačane kada su policajci početkom mjeseca ubili dvojicu Afroamerikanaca u Louisiani i Minnesoti, a osam policajaca je ubijeno u napadima naoružanih pojedinaca.

Za međurasni dijalog

Jordan je u pismu izrazio nadu da će u američkom društvu doći do “konstruktivnih promjena i mirnog međurasnog dijaloga”.

Najbolji košarkaš svih vremena i vlasnik NBA kluba Charlotte Hornets, čije se bogatstvo procjenjuje na više od milijardu dolara, donirao je u međuvremenu i dva milijuna dolara dvjema asocijacijama koje promoviraju razumijevanje između policije i građana.

“Taj iznos nije dovoljan da se problemi riješe, ali se nadam da će pomoći mijenjaju stvari nabolje”, naveo je Jordan.

I zvijezde protiv nasilja

Prethodno je i veliki broj američkih i svjetskih zvijezda, kao što su Alicia Keys, Beyonce, Bono, Rihanna, Taraji P. Henson i Chris Rock, u videosnimku apeliralo na smirivanje tenzija.

Oni su opisali “23 razloga zbog kojih možete biti ubijeni ako ste tamnoputi u Americi”.

Tu snimku je objavio portal Mic.com i postao je viralan na društvenim mrežama uz pomoć oznake #23Ways.

Umjetnici su na snimkama u crno-bijeloj tehnici govorili po rečenicu o djelu zbog kojeg je netko ubijen, a nakon svake poznate osobe pojavljuje se fotografija žrtve nasilja.

Mnogi od njih su poginuli prilikom kontakta s policijom. Te pogibije dovele su do velikog porasta ljutnje i frustracija među Afroamerikancima te prosvjeda, koji su prerasli u pokret Black Lives Matter.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO