Turska raspušta elitnu predsjedničku gardu

Turska je odlučila da raspusti i elitnu predsjedničku gardu jer je skoro 300 njenih članova uhapšeno poslije prošlosedmičnog neuspjelog vojnog puča.

Pojedini vojnici koji su učestvovali u zauzimanju državne turske televizije TRT tokom pokušaja puča bili su pripadnici predsjedničke garde, izjavio je za Anadoliju turski premijer Binali Yildirim.

Yildrim je rekao da je odlučeno da te jedinice više ne bude i da za njom “nema potrebe”.

“Nećemo više imati predsjedničku gardu, nema svrhe ni potrebe,” rekao je on televiziji “A Haber”.

Predsjednička garda ima 2.500 vojnika, a najmanje 283 njena člana su pritvorena poslije puča.

Privedeno 40 osoba u Komandi vojnih akademija 

Najmanje 40 osumnjičenih osoba privedeno je tokom akcije koju je turska policija izvela u Komandi vojnih akademija u istanbulskom kvartu Bešiktaš koja je izvedena u okviru istrage o prošlosedmičnom pokušaju vojnog udara.

Akciju u Komandi vojnih akademija izveli su pripadnici policijskih odreda za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Policija je 18. jula izvršila sličnu akciju u tom kompleksu.

Privedeno je 40 osumnjičenih osoba, među kojima su i visokorangirani oficiri.

Policija je izvršila i pretrese u kućama osumnjičenih i zaplijenila veće količine računara, digitalne opreme i dokumenata.

Privedeni su prevezeni u Direkciju sigurnosnih snaga u Istanbulu, gdje će biti nastavljen istražni proces o njihovim vezama sa pučistima organizacije FETO/PDY.

Akcija je započeta rano jutros i traje uz pojačane mjere sigurnosti.

Tokom prve operacije u toj Komandi uhapšeno 18 oficira.

Izdati nalozi za hapšenje 42 novinara

Turske vlasti su danas izdale naloge za hapšenje 42 novinara, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je ovo posljednji slučaj obračuna nakon propalog vojnog udara.

Prema informacijama NTV, poznata komentatorka i bivša poslanica turskog parlamenta Nazli Ilicak nalazi se na listi novinara za kojima je izdat nalog za hapšenje.

Reuters podsjeća da su turske vlasti suspendovale, uhapsile i stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudija, članova nastavnog osoblja, državnih službenika i drugih u danima nakon pokušaja puča 15. jula.

Vanredno stanje, koje će trajati tri mjeseca, proglašeno je u srijedu.

Zbog toga, predsjednik i vlada mogu da zaobiđu parlament po pitanju novih zakona i da drže osumnjičeno mjesec dana u pritvoru bez optužnice.

Izvor: Agencije