Azerbejdžan: Alijevu produžen predsjednički mandat

Ilham Alijev je na predsjedničkoj dužnosti naslijedio oca Hajdera Alijeva (AP)

Azerbajdžanski Ustavni sud odobrio je u ponedjeljak inicijativu predsjednika Ilhama Alijeva da se šefu države produži mandat sa pet na sedam godina, što je korak koji njegovi kritičari smatraju ilegalnim i nedemokratskim.

Sud je saopćio da je za ratifikaciju produženja predsjedničkog mandata potrebno donijeti ustavne amandmane i provesti referendum.

Te promjene bi omogućile Alijevu, koji je na vlasti od 2003. godine, da i dalje ostane na toj dužnosti nakon što mu završi mandat 2018. godine.

Kritičari smatraju taj potez taktikom da ostane što duže na vlasti, koju je obilježilo gušenje političke opozicije i nezavisnih medija.

‘Teška kršenja ljudskih prava’

Udruženja ga optužuju za teška kršenja ljudskih prava.

“Ovaj amandman je ilegalan i nedemokratski i to je pokušaj osnaživanja vlasti na neustavan način”, rekao je za Reuters Ali Karimli, čelnik opozicionog Narodnog fronta.

Na referendumu održanom 2009. godine ukinuto je ograničenje broja predsjedničkih mandata, što omogućava Alijevu da bude doživotni predsjednik, ako i dalje nastavi pobjeđivati na izborima.

Alijev je na vlasti u Azerbejdžanu od kako je naslijedio oca Hajdara Alijeva, koji je vladao tom centralnoazijskom zemljom prvo kao šef Komunističke partije, a potom kao prvi post-sovjetski predsjednik.

Vladavina mu se protegla na više od tri desetljeća.

Nekoliko mjeseci prije smrti Hajdar Alijev osigurao je sinu Ilhanu pobjedu na predsjedničkim izborima 2003. godine.

Ublažene kritike sa Zapada

Ti su izbori izazvali oštre kritike zapadnih zemalja, koje su upozorile na brojne nepravilnosti, a došlo je i do nasilnih protesta u zemlji.

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2013. godine Alijev je premoćno pobijedio, s približno 85 posto glasova.

Azerbejdžan, većinski muslimanska zemlja, u kojoj živi devet miliona ljudi i koja je bogata naftom i plinom, važna je Evropi, koja se nada da će saradnjom s Bakuom smanjiti energetsku ovisnost o Rusiji.

Zbog takvih planova, kako tvrdi opozicija, Zapad je ublažio kritike na račun Alijevog stila vladanja.

Izvor: Agencije