Napadač iz Minhena planirao napad godinu dana

Napadač iranskog porijekla koji je u petak u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, planirao je napad dulje od godinu dana, potvrdili su istražitelji.

Takva je potvrda stigla nakon pretrage njegovog doma, uz napomenu kako je pištolj kupio ilegalno, putem interneta.

Bavarski istražitelj Rober Heimberger je naveo kako je 18-godišnji napadač posjetio mjesto napada na školu u Winnendenu nedaleko Stutgarta, te snimio nekoliko fotografija na mjestu gdje je prije sedam godina 17-godišnjak usmrtio 15 osoba.

Prethodno je Heimberger istaknuo kako je napadač bio naoružan pištoljem Glock kalibra 9mm te da je imao 300 metaka. Ilegalno oružje je vjerojatno nabavio na crnom tržištu, naveo je taj istražitelj dodajući i kako je 18-godišnjak bio strastveni igrač nasilne video-igrice Counter-Strike.

Thomas Steinkraus-Koch, glasnogovornik njemačkog tužiteljstva, izjavio je kako još uvijek nema dokaza da je zločin bio politički motiviran, niti da je napadač imao ciljane mete. Ipak, potvrdio je kako je prošle godine bio podvrgnut psihijatrijskom tretmanu.

“Osumnjičeni je imao strah od kontakta s drugima te je bolovao od depresije”, kazao je glasnogovornik Steinkraus-Koch.

Tužiteljstvo je priopćilo i kako žrtve napada nisu išle u istu školu kao i 18-godišnji napadač, te da nije birao žrtve već je pucao nasumično.

Potrebna jača kontrola prodaje oružja

Visoki njemački dužnosnici pozvali su prethodno na jačanje kontrole prodaje i dostupnosti oružja.

“Moramo nastaviti činiti sve što možemo kako bismo ograničili i strogo kontrolirali pristup smrtonosnom oružju”, rekao je njemački vicekancelar i vođa socijaldemokrata Sigmar Gabriel njemačkim medijima.

Gabriel je rekao da njemačke vlasti istražuju kako je ubojica imao pristup oružju, unatoč znakovima značajnih psihičkih problema.

“Kontrola oružja je važno pitanje”, kazao je Gabriel.

Napadač opisan kao ‘miran’

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, član konzervativne Kršćansko-demokratske unije, izjavio je za Bild am Sonntag kako, nakon napada u Minhenu, treba razmotriti zakone o oružju i tragati za poboljšanjima tamo gdje su potrebna.

Ocjenjuje da su “zakoni u Njemačkoj već sada vrlo strogi, što je i primjereno”, te da je ključno razumjeti kako je ubojica imao pristup oružju.

“Potom moramo vrlo pozorno procijeniti jesu li i gdje potrebne zakonske promjene”, rekao je de Maiziere u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Napad u Minhenu počinio je 18-godišnji njemački državljanin iranskog porijekla, za kojeg policija kaže da nije imao kazneni dosije.

Susjedi ga opisuju kao “mirnog”, javlja iz Minhena Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović, a iz policije kažu da prilikom pretresa nisu pronašli nešto što bi upućivalo na oružanu skupinu Islamska država Irak i Levant.

Iako je prvobitno bilo rečeno da su pretragom napadačevog stana pronađeni članci i knjige koje govore o masovnim ubojstvima, pa čak i da policija vjeruje kako je napadač mogao biti insipiriran Andresom Breivikom, kasnije je to demantirano.

Napad u Minhenu izveden je na petu godšnjicu Breivikovog masovnog ubojstva u Norveškoj.

Među ubijenima bilo je troje turskih državljana te troje njemačkih državljana porijeklom s Kosova.

Od devet ubijenih, sedmero su bili tinejdžeri.

Izvor: Al Jazeera i agencije