Video: Borci ISIL-a pokušali pobjeći prerušeni u žene

Sirijske demokratske snage, koje se bore u gradu Manbiju, objavile su video u kojem se prikazuju tri zarobljena borca oružane grupe Islamska država Irak i Levant koji su pokušali pobjeći iz ovog grada maskirani u ženske burke. 

Jedan od boraca u videu objašnjava da je bio snajperist koji je obukao burku i pobjegao sa svoje pozicije.

Maskirani kurdski borac nakon toga govori direktno u kameru i objašnjava da su muškarci ispitani i da su dobili informacije o nekih od posljednjih ćelija ISIL-a u gradu.

Njihovo hapšenje se dešava nakon što su SDF i Vojno vijeće Manbija pozvali da se borcima ISIL-a da rok od 48 sati da napuste grad.

Kako je komandant SDF-a, koji je želio ostati anoniman, rekao za AFP, to je “posljednja šansa opkoljenim članovima Daesha [ISIL] da napuste grad”.

“Donijeli smo tu odluku nakon što je ISIL koristio stanovnike kao živi štit, nakon što su mediji izvršili pritisak na nas te kako bi zaštitili civile koji su ostali u gradu.”

Civilne žrtve

SDF je također pozvao građane da pobjegnu iz grada, kako bi bilo što manje žrtava u borbama.

Ranije je u zračnim udarima koalicije na čelu sa SAD-om nedaleko odatle ubijeno 56 civila.

Sirijske demokratske snage pokušavaju istjerati ISIL iz Manbija od juna, uz podršku zračnih udara međunarodne koalicije.

Sukobi i zračni udari nastavili su se u četvrtak u Manbiju, gdje su snage SDF-a ostvarile pomak tokom noći, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Šef Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da su borci SDF-a zauzeli južni dio grada te se približili centru više nego ikad do sada.

ISIL ima kontrolu nad gradom od 2014. godine.

Izvor: Agencije