U Sredozemlju pronađeno 17 tijela migranata

Sredozemno more glavna je ruta afričkim migrantima (EPA)

Spasilački brodovi su pronašli tjela 17 osoba i izvukli više od 1.100 migranata iz prenatrpanih brodova i čamaca u Sredozamnom moru, saopćila je italijanska obalska straža.

Iz pet gumenih čamaca i tri broda u moreuzu Sicilije izvučeno je 1.128 osoba, navela je italijanska obalska straža, ali nije precizirala da li su tijela pronađena na jednom ili više čamaca, prenosi AFP.

Spasilački timovi su dan ranije izvukli 22 tijela, među kojima je samo jedan muškarac, iz gumenog čamca u Sredozemnom moru.

‘Migrantski val’

Oko 3.000 osoba poginulo je ove godine u pokušaju da dođe do Evropske unije preko Sredozamnog mora, podsjeća Reuters, pozivajući se na podatke Međunarodne organizacije za migracije.

Italiju je zahvatio “migrantski val”, jer se ta zemlja nalazi na najfrekventnijoj ruti, koja obale Afrike spaja sa zemljama Evrope.

Nakon zatvaranja “balkanske rute”, koja je, preko Turske, Grčke i zemalja Zapadnog Balkana, spajala područja bliskog istoka s srednjom Evropom, Itlija je postala glavni ulaz za migrante koji se žele domoći evropskog tla.

Italijanska obala, a posebno otok Lampeduza, najčešće je prvo odredište migrantima koji sa libijskih obala kreću prema Evropi.

U pokušajima da dođu do italijanske obale u tri godine, koliko tu zemlju potresa migrantska kriza, poginulo je više od 2.400 migranata.

Prema podacima Međunarodne organizacija za migracije, centralna mediteranska ruta, kojom su spojene obale sjeverne Afrike i Italije, smatra se najopasnijom i najsmrtonosnijom.

Većina ne bude pronađena

Iz organizacije navode da tijela većine nastradalih nikada ne budu pronađena, a brojni posmrtni ostaci često ne budu identificirani.

Prema podacima UNHCR-a, od početka godine je u Italiju preko Sredozemlja stiglo više od 80.000 ljudi, uglavnom Afrikanaca.

Od 2014. godine se više od 10.000 migranata utopilo u pokušaju da pređu Mediteran i dospiju do zapadne Evrope.

Izvor: Agencije