U središtu akcije spašavanja na moru

Organizacija Ljekari bez granica je prošle godine spasila više od 25 hiljada izbjeglica iz Sredozemnog mora. Novinarka Al Jazeere Natasha Ghoneim provela je dan na brodu Burbon Argos gdje je pratila tok posljednje akcije spašavanja.

Nakon poziva u pomoć iz voda Sredozemnog mora, brodovi u blizini su zamoljeni da priteknu u pomoć brojnim čamcima koji tonu. Za manje od sat, posada broda Ljekara bez granica primijetila je prvi čamac nedaleko od libijske obale.

„Mnogi od njih nikada ranije nisu vidjeli more. Veoma su uplašeni i reakcije su često nepredvidive. Naš zadatak je da ih smirimo i da ih spasimo”, rekao je Kim Clausen, terenski koordinator Ljekara bez granica.

Krijumčari napuštaju migrante

Noć prije spašena je grupa ljudi, krijumčari su nakrcali gotovo 140 osoba na čamac i rekli im da će do Italije stići za dva i po sata.

„Posada broda Ljekara bez granica je spasila izbjeglice koje su 12 sati provele na otvorenom moru. Voda je počela ulaziti i njihov čamac je počeo tonuti. Posada je privukla čamac kako bi se izbjeglice sigurno ukrcale na brod”, javlja reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim.

Iako su sve bliže sigurnosti, napetosti su sve veće. Izbjeglice kažu da su im krijumčari rekli da će ih neko spasiti. Ali kada je voda počela ulaziti u čamac, mislili su da je to kraj.

U tim vodama je samo ove godine poginulo gotovo tri hiljade ljudi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera