Turska: SAD može brzo izručiti Gulena ako želi

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da SAD-u nisu potrebne godine da bi izručio Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje za organiziranje neuspjelog pokušaja vojnog puča.

“Ukoliko želite razvući pitanje isporuke Gulena, to može potrajati godinama, ali ako ste odlučni, to može biti završeno za kratak period”, rekao je Cavuslogu.

Šef turske diplomatije dodao je da je SAD predložio uspostavljanje komisije za vođenje razgovora o pitanju izručenja Gulena i poručio da je Turska spremna u tome učestvovati, prenio je Reuters.

Gulenu, kako je naglasio, ne bi trebalo biti dozvoljeno da u međuvremenu pobjegne u drugu zemlju.

‘Nema ulaska u EU sa smrtnom kaznom’

Cavusoglu je, također, pozvao Atinu da izruči turske vojnike koji su pobjegli u Grčku nakon što je pokušaj vojnog puča propao.

Washington traži od Ankare da prvo osigura jasne dokaze o umiješanosti Gulena u pokušaj vojnog puča, a advokati smatraju da bi bilo koji proces izručenja potrajao godinama.

Gulen je osudio pokušaj vojnog puča, koji je izveden 15. jula, i negirao učešće u njemu.

U međuvremenu je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila da će eventualno uvođenje smrtne kazne u Turskoj onemogućiti ulazak te države u Uniju.

“Jasno smo dali do znanja da će svaki pokušaj ponovnog uvođenja smrtne kazne onemogućiti stupanje Turske u EU”, rekla je ona u tokom posjete Washingtonu.

Naglasila da je to glavni dio Evropske konvencije o ljudskim pravima Vijeća Evrope, koju je Turska usvojila.

Govoreći o smrtnoj kazni, Mogherini je u šali primijetila da se zahtjevi o ukidanju ove kazne ne odnose na SAD, jer Amerikanci ne namjeravaju ulaziti u EU, prenose agencije.

Uhapšeno vše od 7.000 vojnika

Pitanje da li Turska poslije pokušaja vojnog puča treba ili ne treba vratiti smrtnu kaznu treba razmatrati sa pravnog stanovišta, a ne iz ugla šta želi EU, izjavio je u petak turski ministar pravde Bekir Bozdag.

U propalom pokušaju vojnog udara u Turskoj, prije sedam dana, poginulo je gotovo 350 osoba, dok je više od 2.000 ranjenih.

Prema posljednjim informacijama, poginulo je 246 civila i više od 100 pučista.

U okviru istrage uhapšeno je više od 7.000 vojnika, među kojima je stotinjak visokopozicioniranih, kao i više od 200 policajaca.

Više od 50.000 osoba je ili pritvoreno ili otpušteno sa posla.

Istovremeno se nastavlja s istragama zaposlenih u državnim institucijama. 

‘Čišćenje paralelnih mreža’

Na snazi je vanredno stanje u zemlji.

Vlasti navode kako je cilj temeljno čišćenje paralelnih mreža iz svih državnih institucija.

Akademskoj zajednici i većini državnih službenika zabranjen je izlazak u Turske.

Zapadne zemlje i Amnesty International pozvali su turske vlasti da poštuju vladavinu zakona i slobodu govora u Turskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije