Pukovnik pučista uhapšen u ormaru rođaka

Veliki broj osoba je uhapšen u proteklim danima zbog učešća u pokušaju vojnog udara (EPA)

Pukovnik Muammer A., koji je u, okviru istrage o pokušaju vojnog udara u Turskoj, priveden u Antalyji, uhvaćen je u ormaru za garderobu u kući svog rođaka u ovom gradu, javlja agencija Anadolija.

Policijski izvori saopćili su kako je Muammer A. tokom pokušaja puča, za koji se terete pripadnici organizacije FETO/PDY, bio zadužen za blokiranje Bosforskog mosta u Istanbulu.

Pronađene su, također, poruke Muammera A., unutar grupe na internet aplikaciji WhatsApp-a, preko koje su pučisti komunicirali.

Iako se Muammer A. u ovoj grupi vodio kao kapetan, njegov pravi čin je pukovnik, a nakon neuspjelog puča, Muammera A. su u Antaliji privele policijske ekipe za borbu protiv terorizma.

Poruke preko mobitela

On je uhapšen u kući svog rođaka u mjestu Muratpasa, nedaleko od grada Antalya, a skrivao se u ormaru za garderobu.

O dešavanjima u noći 15. na 16. juli, u kojima je, po svemu sudeći, Muammer A. bio direktni učesnik, pokazuju i poruke koje je slao putem aplikacije WhatsApp.

“U Kuleliju imamo žestok sukob, pucamo u jednu grupu… Možete li razmotriti napad iz zraka avionom na drugi most… U Cengelkoyu smo ubili četiri osobe koje su se suprotstavile… Nema problema…”, samo su neke od poruka.

Prilikom pokušaja državnog udara u Turskoj poginulo je 246 osoba, a ranjeno ih je preko 1.500, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije