Europol: PKK pojačao regrutiranje i finansiranje

Evropska unija i dalje smatra PKK terorističkom organizacijom (Arhiva)

Radnička partija Kurdistana, organizacija koja vodi pobunu protiv turskih vlasti i želi izboriti autonomiju jugoistočnog dijela Turske gdje su Kurdi većina, od prekida primirja prošle godine i eskalacije nasilja koje je uslijedilo, povećala je aktivnosti na prikupljanju novih regruta, novčanih i drugih sredstava te na propagandi, navodi se u posljednjem izvještaju Europola, agencije za provođenje zakona Evropske unije.

U ovom izvještaju, objavljenom pod nazivom Izvještaj o situaciji i trendu terorizma u EU, navodi se kako su Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Grčka, Rumunija, Švedska, Švicarska i Holandija prijavile učestalost kampanja za prikupljanje sredstava za PKK.

Novac se na ovim skupovima prikuplja u obliku donacija, članarine i drugih prihoda.

Finansiranje oružanih krila

Europol navodi kako se vjeruje kako su prihodi namijenjeni za finansiranje Narodnih odbrambenih snaga, oružanog krila PKK-a, kao i sličnog pokreta u Siriji PYD i njegovog oružanog krila YPG.

Iako PKK nije izvršio nijedan napad u EU tokom 2015. godine, EU i dalje smatra ovu grupu terorističkom organizacijom, dodaje se u izvještaju.

U izvještaju se dalje navodi kako je šest članica EU-a prijavilo 211 izvršenih, neuspjelih i spriječenih terorističkih napada, a skoro polovina (103) u Velikoj Britaniji, a slijede Francuska (72) i Španija (25).

U napadima je poginula 151 osoba – 148 u Francuskoj, dvije u Danskoj i jedna u Grčkoj, piše u dokumentu Europola.

Također se navodi kako je tokom 2015. godine uhapšeno 1.077 osoba na osnovu optužbi za teroristička djela, najvećim dijelom u Francuskoj (424), Španiji (187) i Velikoj Britaniji (134).

Tri policajca poginula

Tokom posljednje akcije protiv organizacije PKK u Turskoj, najmanje tri policajca ubijena su u jugoistočnoj provinciji Diyarbakir, saopćili su sigurnosni izvori u petak, prenosi agencija Anadolija.

Još jedan policajac je ranjen prilikom racije u kući koju koristi PKK u gradu Ergani, dodao je izvor koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Navodi kako su tokom operacije teroristi “neutralizirani”.

Organizacija PKK, koju kao terorističku tretiraju Turska, Sjedinjene Američke Države i EU, u julu 2015. godine nastavila je oružanu kampanju protiv turske države.

Od tada je poginulo približno 600 pripadnika sigurnosnih snaga Turske, među kojima su vojnici, policajci i članovi seoskih straža.

U operacijama širom Turske i u sjevernom Iraku ubijeno je više od 5.000 pripadnika PKK-a.

Izvor: Agencije