Uhapšen jedan od napadača na Erdoganov hotel

Ali Saribey je uhapšen tokom kontrole vozila na policijskoj tački u jugozapadnoj provinciji Mugla (Anadolija)

Vojnik, povezan s napadom na hotel u kojem je boravio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tokom neuspješnog vojnog udara u petak navečer uhapšen je na jugozapadu Turske u četvrtak, navode sigurnosni izvori agencije Anadolija.

Izvori, koji su tražili da ostanu anonimni, zbog restrikcija u kontaktu s medijima, za Anadoliju su naveli kako je poručnik Ali Saribey optužen da je bio jedan od vojnika koji su napali Erdoganov hotel u Marmarisu.

Saribey je uhapšen tokom kontrole vozila na policijskoj kontrolnoj tački distrikta Ula, u jugozapadnoj turskoj provinciji Mugla.

Izvori agencije Anadolija dodaju kako je Saribey bio naoružan i odjeven u civilnu odjeću.

Anadolija dodaje kako još uvijek traje operacija pronalaska i hapšenja trupa koje su napale hotel u Marmarisu u petak navečer, netom nakon što je Erdogan napustio tu zgradu i krenuo ka Istanbulu, a nakon što je dobio informacije o pokušaju udara.

Proces u Grčkoj

Više od 6.000 osoba, od kojih je skoro polovina vojno osoblje, uhapšeno je nakon pokušaja udara čiji su organizatori, kako se navodi, sljedbenici Fethullaha Gulena.

Gulen se optužuje da dugo vremena vodi kampanju za svrgavanje turskih vlasti uz pomoć pristalica koje su dio administracije države.

U međuvremenu su se vojnici pučisti koji su, nakon neuspjelog državnog udara, helikopterom pobjegli u Grčku pojavili u četvrtak pred tamošnjim sudom.

Osmerica vojnika odanih organizaciji FETO/PDY u prostorije suda uvedeni su vezani lisicama, a lica su prikrivali dijelovima odjeće.

Procedure za njihovo izručenje Turskoj su ranije pokrenute.

Izvor: Agencije