Malezijski fond pronevjerio milijardu dolara

Pod sumnjom za učešće u pronevjerama je i banka Goldman Sachs (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su pokrenule sudski proces čiji je cilj povrat svote veće od milijardu dolara, a postupak je povezan s korupcijskim skandalom u koji je umiješan malezijski državni fond 1Malaysia Development Berhad , na čijem je čelu malezijski premijer Najib Razak.

Od ranije se sumnja da je malezijski državni fond 1MDB pronevjerio četiri milijarde dolara malezijskih državnih kompanija.

The Wall Street Journal piše da su novac iskoristili bliski Razakovi saradnici za kupovinu luksuznih stanova u New Yorku, Van Goghovih slika te prava na film Vuk s Wall Streeta, redatelja Martina Scorsesea.

U saopćenju američkoga Ministarstva pravosuđa piše da je riječ o međunarodnoj zavjeri, čiji je cilj bilo pranje novca i masovna pronevjera, koja je počinjena na štetu malezijskog fonda.

Samo dio pronevjere

Spomenuta milijarda dolara samo je dio novca koji je pronevjerio fond 1MDB, osnovan 2009. godine.

U skandal je umiješan malezijski premijer, koji je, prema pisanju medija, na privatne račune “spremio” više od milijardu dolara, što fond 1MDB niječe.

Američke istražitelje posebno zanima uloga Goldman Sachsa u ovom slučaju te će se nastojati otkriti je li ova američka banka “zaboravila” upozoriti vlasti o sumnjivim transakcijama.

Švicarska istraga, koja je počela u augustu prošle godine, utvrdila je da je fond 1MDB pronevjerio novac malezijskih državnih kompanija te da je dio pronevjerenog novca prebacivan putem računa u švicarskim bankama.

Izvor: Agencije