Erdoganov ađutant se kaje što je odao predsjednikovu lokaciju

Yazici s Erdoganom: Pogriješio sam što nisam otišao predsjedniku, umjesto što sam otišao u vojnu bazu (Hurriyet)

Ađutant turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pukovnik Ali Yazici, u izjavi koju je dao državnom tužiocu u sudu u Ankari, priznao je kako je pogriješio što je jednom od oficira odao lokaciju turskog lidera u petak navečer, ali kako nije pučista i kako nije dio pokreta Fethullaha Gulena, prenose turski mediji.

Yazici je obavljao poslove ađutanta u predsjedničkom uredu Republike Turske od 27. jula 2015. godine.

Rekao je kako, prilikom obavljanja zadataka i odgovornosti u uredu, nije dozvoljavao da se savjetnici upliću, “zbog čega je vršena propaganda protiv mene kod predsjednika”, pa je u aprilu 2016. godine dobio prekomandu u Komandu artiljerijske jedinice Corlu.

Posjeta porodici u Tokatu

“Trebao sam ići u Corlu kada predsjednik odluči da je vrijeme, ali bio sam na dužnosti već 15. jula”, naveo je te dodao kako je iskoristio priliku kada je predsjednik otišao na odmor u Marmaris da posjeti svoju porodicu u Tokatu.

“U Tokat sam došao 11. jula, a 14. jula sam se vratio u Ankaru i tada sam se vidio s komandantom jedinice Kutsijem Barisom. Rekao mi je kako će 15. jula navečer biti izvedena vojna vježba i pitao ko bi mogao učestvovati. Rekao sam kako bi mogla učestvovati dva podoficira. Dao sam njihova imena. Nismo uopće razgovarali o puču. Zatim sam se vratio u stan u rezidenciji Cankaya”, prenosi se u odbrani.

Naveo je kako se u petak ponovo našao s Barisom na doručku, koji ga je pitao da li je predsjednik na odmoru u selu Otluk, da bi Yazici odgovorio kako se lider odmara u hotelu “Grand Yazici” u Marmarisu.

Yazici je nakon toga pozvao kopnenog i zračnog ađutanta, da provjeri gdje je Erdogan i da im ispriča kako ga je Baris ispitivao o lokaciji predsjednika, ali nije spominjao vojnu vježbu.

Dodijeljeno mu je potom vozilo na korištenje i trebao je krenuti za Antaliju.

Promijenio odluku na nagovor

U dvorištu rezidencije je sreo civila koji se predstavio kao potpukovnik Emin i koji ga zamolio da ga poveze, na šta je pristao.

Yazici je ranije krenuo prema Antaliji, zbog najavljenog Erdoganovog prisustva.

“Ipak, da je predsjednikov program promijenjen na povratak u Istanbul, išao bih tim putem prema Marmarisu, ili se vratio u Istanbul, ali u autu sam imao i potpukovnika Emina. Oko 21:30 sati pozvao me generalni sekretar Fahri Kasirga, kada sam bio oko Afijona. ‘Slušam vijesti. Šta se dešava pukovniče?’, rekao je. Odgovorio sam: ‘Ne znam, saznat ću.’ Nakon toga me je pozvao glavni savjetnik Davut Kavranoglu s pitanjem šta se dešava, je li to vojni puč. Rekao sam: ‘Istražit ću i javiti ti se.’ Potom me je pozvao i pukovnik Atahan Tatar iz jedinice u rezidenciji Cankaya. Kada je kazao da se puca, rekao sam mu: ‘Sklonite se odatle.’ Nedugo nakon toga, u 23:00 sati, nazvao me je direktor Odjela za protokol Alparslan Acarsoy iz Antalije i rekao: ‘Ne dolazi ovdje, stanje je komplicirano. Nema smisla da dolaziš ovdje.'”

“Zvao me je i predsjednikov fizioterapeut iz Marmarisa Ahmet Çotuk: ‘Šta se dešava? Pokušaj je vojnog puča. Je li ovo unutar komandnog lanca? Gdje je Hulusi Pasa?’, pitao je. Rekao sam: ‘Ne znam. Pozvat ću narednika u Uredu glavnokomandujućeg da pitam.’ Zvao sam potpukovnika Leventa Turkkana, ali ga nisam dobio. Nakon toga sam zvao Ahmeta Cotuka, ili on mene, ne sjećam se. Rekao sam: ‘Ja nisam u ovome, ne vjerujem ni da je Hulusi Pasa.’ Dok sam razgovarao, krenuo sam prema Izmiru. Moj saputnik je rekao: ‘Hajdemo u Komandu 2 zračnih snaga u Cigiliju, najbližu vojnu bazu.’ Prijedlog mi se učinio logičan i stigli smo u bazu oko 1.30 sati.”

Yazici je potom naveo kako su ih vojnici pitali zašto su došli i kako je odgovorio da se odvija vojni puč te pitao mogu li tu provesti noć. Oni su ih prihvatili, potom su pratili dešavanja preko televizije, uz koju je Yazici zaspao.

Spreman na kaznu

“U 07:30 sati sam krenuo prema Ankari i dok sam bio na putu pozvali su me glavni savjetnici Yigit Bulut i Lutfullah Goktas. Rekli su zbog čega trebam ići u Istanbul i da pitam Hasana Dogana šta da radim dalje. Goktas je pitao jesam li zvao predsjednika, a kada sam rekao da nisam, kazao je kako sam trebao pozvati. Nakon toga sam, umjesto u Ankaru, odlučio otići u Istanbul. Kada sam ušao na put za Istanbul, pozvao me pomoćnik generalnog sekretara Nadir Alparslan i rekao kako trebam doći u Ankaru. Ponovo sam se vratio i krenuo za Ankaru. Oko 22:30 sati sam došao u stan. Potom sam krenuo prema Bestepeu [mjesto nove predsjedničke rezidencije]. Priključio sam se konvoju i skupa sa sunarodnicima sam trubio automobilskom sirenom.”

Na pitanje zašto, nakon što je saznao da je izvršen udar, nije nazvao predsjednika, da provjeri njegovu sigurnost i upita šta može uraditi za njegovo osiguranje, rekao je: “Nemam logičan odgovor na ovo pitanje.”

Upitan zašto je odao podatke o lokaciji predsjednika Erdogana ljudima koji nisu zaduženi, kazao je: “Pošto je ovaj podatak objavljen u medijima, nisam osjetio opasnost, rekao sam jer nije ostala tajnost.”

Na pitanje da li je od pilota helikoptera pitao za kod aviona predsjednika Erdogana, odgovorio je: “Kada je predsjednik krenuo, ili trebao krenuti, za Istanbul, nikoga nisam pitao za zračni ili radarski kod. Nisam to saznao i nisam nikome odao ovu informaciju. Ako se ovo dokaže, spreman sam izdržavati bilo kakvu kaznu.”

Yazici je potom dodao kako Fethullaha Gulena zna sa televizije.

Gulen je lider terorističke organizacije

“Za vrijeme studiranja u vojnim školama nisam se viđao s Fethullahom Gulenom, nisam stanovao u njegovim stanovima i nisam poznavao nijednog džematskog starješinu. Nisam član FETO-a. Za mene je Gulen lider terorističke organizacije.”

Pitali su ga zašto je, iako zadužen za sigurnost predsjednika Erdogana, za vrijeme pokušaja udara, umjesto njemu otišao prema vojnim jedinicama, Yazici je rekao: “Nisam rezonirao. Moj odabir Izmira umjesto Marmarisa bio je pogrešan. Zbog toga se kajem.”

“Ne prihvatam optužbe da sam dio pučista. Nisam dio Fethullahovog pokušaja. Nemam nikakve veze s tom grupom. Nisam se raspitivao za kod predsjedničkog aviona. Ako sam pitao i prenio nekome, neka me smaknu. Ali, ako nisam pitao i nisam dao, tražim da me pustite na slobodu i prihvatam odgovornost samo za pogrešan izbor, što sam za vrijeme pokušaja puča, umjesto prema predsjedniku, krenuo u Izmir. Prihvatam da sam napravio grešku kada sam Kutsiju Barisu odao ime hotela u kojem je predsjednik odsjeo”, kazao je Erdoganov ađutant u svojoj odbrani.

Izvor: Agencije