Zračni udari na Manbij: Ubijeno 200 civila

U zračnom napadu na grad Manbij na sjeveru Sirije poginulo je najmanje 200 civila, tvrde sirijski aktivisti.

Napad su izvele snage međunarodne koalicije, predvođene SAD-om. Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će provesti istragu u ovom slučaju. Grad Manbij je pod kontrolom grupe ISIL.

Vazdušnim udarima ruskih i Assadovih snaga izložena su i naselja u blizini Hallepa, koja su već tri dana u potpunom okruženju Assadovih snaga. Prema nekim informacijama, u tim naseljima živi više od 200 hiljada ljudi.

Deseci žena, djece i muškaraca, većinom civila, žrtve su zračnog udara. Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da su avioni međunarodne koalicije potpuno uništili jedno selo sjeverno od Manbija, u pokrajini Hallep u Siriji. Strahuju da bi broj žrtava mogao rasti.

“U Manbiju je mnogo civila. ISIL koristi 250 hiljada ljudi kao živi štiti. Svakodnevno se izvode zračni udari. Stanovnike naselja Tojar dočekao je strašan prizor, masakr u kojem je poginulo 212 osoba. Broj poginulih i dalje raste“, rekao je Hasan Al-Nifi, Iz komisije grada Manbija.

Međunarodna koalicija se oglasila saopćenjem.

„Možemo potvrditi da su snage koalicije izvele zračni udar u blizini Manbija u Siriji. Svjesni smo izvještaja o civilnim žrtvama. Sve navode o ovom incidentu ćemo provjeriti. Ako se navodi potvrde kao tačni, preduzet ćemo odgovarajuće korake.“

Stradanje civila

Od maja Međunarodna koalicija predvođena SAD-om pruža podršku kurdskim snagama u okolini Manbija. Kurdi nastoje preuzeti od ISIL-a strateški grad u blizini turske granice.

Američke snage su i ranije bile na meti oštrih kritika jer nisu učinile dovoljno da se izbjegnu civilne žrtve. Rezultati istraga koje je američka vojska provela često su u suprotnosti s navodima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

“Koalicija tvrdi da su zračni udari veoma precizni, ali se čini da nisu iskreni u onome šta se zapravo dešava na terenu. Civili, nažalost, ginu u borbama protiv ISIL-a. Mislim da je više od 1400 civila poginulo u dvije godine zračnih udara, dok koalicija procjenjuje da je poginuo samo 41 civil. Ako sam u pravu, njihovi izvještaji su netačni u 95 posto slučajeva“, rekao je Chris Woods, novinar.

Mogli bi proći i mjeseci dok američka vojska završi istragu. Preuzimanje odgovornosti za stradanje civila bio bi mali korak koji bi mnogo značio porodicama nastradalih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO