Virus HIV-a širi se Rusijom

Agencija Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a upozorava da su istočna Evropa i srednja Azija jedini dijelovi svijeta u kojima se epidemija HIV-a i dalje ubrzano širi.

U Rusiji nezavisni stručnjaci i međunarodne agencije optužuju Kremlj da krizu dodatno produbljuje, jer ograničava programe prevencije HIV-a. Ruske vlasti priznaju da je sve više zaraženih tim virusom i da je epidemiju teško zaustaviti.

Nevladina organizacija priprema se za uobičajen zadatak, pružanju pomoći u borbi protiv HIV-a. Država odbija da im pomogne. Organizaciju klasificira kao političku. Pečat govori da je njihova brošura sa zdravstvenim savjetima na vladinoj crnoj listi, prema takozvanom Zakonu o stranim agentima.

Pogrešno i nepravedno

Organizacija se finansira sredstvima stranih donatora i zagovara promjenu vladinog odnosa prema epidemiji narkomanije. Koordinator i njegove kolege znaju da se čak potpisivanje peticije ili javno istupanje može smatrati političkim angažmanom suprotnim zakonu i da mogu dobiti novčanu kaznu do 8.000 eura. Kažu da je to prijetnja njihovom opstanku.

“Trenutna situacija je potpuno suluda. Naravno, sve je to pogrešno i nepravedno”, kazao je Maksim Malješev, koordinator fondacije “Andrej Rilkov”.

Lijekovi, testovi na HIV, savjeti, čiste igle i kondomi se dijele u okviru uličnih akcija ove organizacije.

“Pomoć koju pruža fondacije je veoma efikasna. Ali, njena pomoć je nedovoljna da riješi ogroman problem”, javio je reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

Liječe se i djeca, starci…

Kako je problem s drogom u Rusiji sve veći, stopa zaraze HIV-om također je u porastu. Ova zemlja ima više od 1,25 miliona zaraženih, što je apsolutni rekord. Samo od 60 do 70 posto registriranih pacijenata dobija liječenje.

Muzičarka Taša Granovskaja je HIV pozitivna više od decenije. Postala je aktivistkinja i savjetnica zaraženima. Upozorava da se virus širi na sve dijelove ruskog društva.

“Pozitivna sam na HIV već 13 godina. Tada ste u redovima za liječenje mogli vidjeti samo narkomane, gej populaciju i prostitutke. Danas se liječe i obični građani, djeca, starci…”, kazala je Taša Granovskaja..

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO