U Turskoj uvedeno vanredno stanje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u obraćanju hiljadama građana u Ankari: “Božja milost neka je na našim šehidima i onima koji su povrijeđeni. Nadam se da će se uskoro oporaviti. Želio bih zahvaliti turskoj policiji i imam najveće poštovanje prema njima. Želio bih da od srca zahvalim svom narodu koji je stajao uspravno.”

I u drugim turskim gradovima su se okupile hiljade građana koji iskazuju podršku vlastima.


Ankara, 22:40

Vijeće ministara Turske odlučilo je da uvede vanredno stanje u trajanju tri mjeseca, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju naciji.

Vijeće sigurnosti i Vijeće ministara, nakon duboke analize, odlučili su da se „uklone i eliminišu svi članovi terorističke strukture”, kazao je Erdogan.

Turska optužuje organizaciju FETO koju predvodi imam Fethullah Gulen, da stoji iza propalog pokušaja vojnog udara.

Prema turskom Ustavu, Parlament može produžiti vanredno stanje za maksimalno tri mjeseca svaki put na zahtjev Vijeća ministara, ili ga ukinuti.

Eventualno ograničavanje prava i sloboda građana regulisano je Zakonom o vanrednom stanju.

Tokom vanrednog stanja, Vijeće ministara kojim predsjedava predsjednik Republike Turske, može izdavati dekrete koje imaju pravne posljedice.

Prema članu Ustava koji definiše moguće ograničavanje osnovnih prava i sloboda, takva ograničenja su dozvoljena samo ukoliko to situacija u državi zahtijeva, dok god se ne krši međunarodno pravo.

Ni pod kojim okolnostima ne smije se kršiti pravo na život, niko ne smije biti primoran da otkrije svoju vjersku pripadnost, mišljenje ili da bude optužen zbog istih. Kazne ne smiju biti retroaktivne, niti iko smije biti proglašen krivim dok mu krivicu ne dokaže sud.

U obraćanju naciji, Erdogan je kazao: “Kao predsjednik ove države sam ponosan i nadam se da ćemo iz ovoga izaći još jači. U pitanju je prijetnja usmjerena prema demokratiji i slobodi i cilj nam je da poduzmemo mjere da se to stanje smiri. Ovo je pokazalo ko je spreman da po cijenu života brani državu, a ko je na strani diktature. Naš narod je pokazao da je njihov izbor na strani demokratije. U tom smislu, svima se želim zahvaliti od srca, kakvoj god oni ideologiji pripadali. Pokazali su šta znači snaga vjere. Stali su ispred tenkova i pokazali da su spremni pogniuti za svoj državu“.

Turski predsjednik je odao počast građanima koji su stali ispred tenkova.

“Sve su to uspjeli, uprkos paljbi terorista. Tako da sada imamo situaciju da naši ljudi širom zemlje svaki dan izlaze na trgove kako niko ne bi pokušao nešto slično. Tako je i danas. Kada smo imali situaciju da teroristi napadaju, policajci i vojnici su bili spremni. Naš narod to nikada neće zaboraviti.“

“Jedna žena od samo 32 godine je legla ispred tenka, a oni koji su ovo pokušali su toliko podli da su pokušali pregaziti tu ženu. Do te mjere su nasilni. Ta žena je časno dala svoj život za svoju državu“, istakao je turski predsjednik.

Turski predsjednik se zahvalio i medijima.

“Zaista, niko od predstavnika medija ne treba da ima briga po pitanju medijskih sloboda. Sve radimo zbog njihovih interesa. Ovaj narod je sposoban da određuje svoju sudbinu. Vanrednim stanjem želimo očuvati demokratiju i to je jedini smisao.“

Erdogan je kazao da ekonomske institucije ne trebaju brinuti što je u Turskoj uvedeno vanredno stanje.

“Danas sam čuo da je smanjen kreditni rejting Turske. Ali ,ta informacija je političkog karaktera, nama oni ne trebaju. Mi smo odlučni i vidjet ćete na koji način ćemo nastaviti ulagati u nove investicije. Ono što vi radite nije dovoljno da spriječi naše investicije. Oni čekaju ovakve trenutke. Moguće je i da sutra puste određene viruse na našem tržištu, ali mi ćemo nastaviti sa ekonomskim reformama. Naša Centralna banka je dala potrebne izjave i ja vjerujem da će se ekonomija nastaviti razvijati istim tempom. Nećemo odustajati od finansijske discipline.“

“Nismo nikad odustajali od demokratije, nećemo odustajati ni u budućnosti”, rekao je Erdogan.

“Ovlaštenja guvernera i načelnika će biti veća. Oni će zajedno sa lokalnim snagama biti dio procesa koji slijedi. Sve u koordinaciji sa Vladom. Ja sam tu da zajedno sa sigurnosnim strukturama otklonim viruse, to kancerogeno tkivo. Tako ćemo nastaviti i čišćenje u Oružanim snagama.“



Ankara, 22:03

Turski lovci F-16 koji su nešto ranije danas poletjeli kako bi provjerili izvještaje da su se nestali brodovi turske obalske straže pojavili u grčkim vodama u Egejskom moru, vraćeni su u baze nakon što se pokazalo da je u pitanju lažna uzbuna, navode turski vojni izvori.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo je tvrdnje da su pobunjeni vojnici mogli oteti neki brod kako bi pobjegli u Grčku, prenosi AFP.

Agencija AFP izvijestila je nešto ranije da su avioni F-16 pokušali da zaustave dva broda koja su krenula ka grčkim vodama.

Brojna turska vojna oprema, oružje i jedan broj brodova su oteti i upotrijebljeni u prošlosedmičnom pokušaju puča, prenosi Tanjug.

Turska vlada i vojska navode da imaju punu kontrolu nad situacijom u zemlji, ali napetosti su i dalje velike, prenosi Reuters.


Ankara, 20:29

U okviru istraga o organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) u Turskoj je uhapšeno 113 sudaca i tužilaca, prenosi Anadolija.

Među uhapšenima su članovi Ustavnog suda Alparslan Altan i Erdal Tercan, zatim članovi Vrhovnog sudskog i tužilačkog vijeća (HSYK) Mahmut Sen, Ahmet Berberoglu, Mustafa Kemal Ozcelik i Saban Isik, te predsjednik 9. Krivičnog odjela Vrhovnog suda Ekrem Ertigrul i bivši vršilac dužnosti HSYK-a Ahmet Hamsici.

Uporedo s time, danas je uhapšen i u pritvor prebačen Ali Yazici, prvi pomoćnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za vojna pitanja.


Ankara, 20:15

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske je demantiralo vijest da su oteta dva čamca Turske obalne straže, prenosi Anadolija.

“Nisu tačne tvrdnje o otmici, jer su svi čamci Turske obalne straže na broju i na svojim zadacima”, navodi se u saopćenju.


Ankara, 20:10

Novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja iz Ankare javlja da je Turska ukinula penziju Fethullahu Gulenu, kojeg krivi da je organizator neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Godine 2014. godine njegova penzija je iznosila 1.283 lira (gotovo 377 eura). 


Ankara, 20:01

Dva člana Ustavnog suda Turske su uhapšena, izvijestila je turska privatna televizija NTV. 

Dva člana Ustavnog suda su među 113 zvaničnika pravosuđa koji su zvanično uhapšeni u srijedu, izvijestio je NTV, a prenosi Reuters. 


Washington, 19:55

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju napore Turske da slomi pokušaj puča protiv svoje izabrane vlade, izjavio je američki državni sekretar John Kerry.

Kerry je ponovio podršku koju Washington pruža vladi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koja sprovodi veliku čistku u redovima onih za koje se sumnja da su podržali pokušaj puča, navodi AFP.

U međuvremenu, SAD analizira dokumente koja je Turska poslala o Fethullahu Gulenu, kojeg Ankara optužuje za organizaciju pokušaja vojnog udara, ali zvaničan zahtjev za njegovo izručenje nije stigao u Washington, rekli su zvaničnici State Departmenta, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je precizirao da je turska vlada poslala materijal o Gulenu u elektronskoj formi, a da američke vlasti čekaju i formalni zahtjev za izručenje.

[Izvor: AP]


Ankara, 19:20

Ministarstvo obrazovanja Republike Turske pokrenulo je proces zatvaranja 626 obrazovnih ustanova, od čega 524 privatne škole i 102 druge ustanove, prenosi Anadolija.

Ministarstvo obrazovanja Turske je pokrenulo proces zatvaranja obrazovnih ustanova koje djeluju u okviru ministarstva te protiv kojih je pokrenut postupak zbog “narušavanja ustavnog poretka i funkcionalnosti tog poretka”.


Washington, 19:16 

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako bi bilo nepodobno da zvaničnici State Departmenta budu u kontaktu s Fethullahom Gulenom, javlja Reuters.

Turska sumnjiči Gulena, koji živi u Pennsylvaniji, za organiziranje vojnog udara.


Ankara, 18:27

Turski ustav dozvoljava proglašenje vanrednog stanja, ali se ono, ukoliko bude proglašeno, vjerovatno neće negativno odraziti na građane, rekao je poslanik iz redova vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AKP) Mustafa Sentop.

Sentop, koji se nalazi na čelu ustavne komisije u turskom parlamentu, izjavio je to odmah nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost Turske (MGK) na kojem se razgovaralo o vanrednim mjerama koje bi mogle da budu uvedene poslije neuspjelog pokušaja puča izvedenog proteklog vikenda, prenosi Reuters.

Sentop je turskoj televiziji NTV rekao da ne zna da li će MGK proglasiti vanredno stanje, koje bi, prema Ustavu, moglo da traje do šest mjeseci.

Očekuje se da će MGK saopćiti svoje odluke kasnije tokom dana, prenosi Tanjug.

Sentop je izrazio uvjerenje da bi smrtnu kaznu trebalo uvesti za neke zločine, kao što je pokušaj izmjene ustavnog poretka primjenom sile.


Brisel, 18:00

Belgijska vlada pozvala je hitno na razgovor turskog ambasadora u Briselu kako bi objasnio komentare ambasade da lokalne vlasti imaju izuzetno bliske odnose sa protivnicima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi AP.

Premijer Charles Michel rekao je poslanicima belgijskog parlamenta da je turskog ambasadora pozvao da dođe u Ministarstvo vanjskih poslova i objasni situaciju.

“To je prvi korak… Poslije toga, vlada će razmotriti kakve će akcije preduzeti zbog nečega što nije prihvatljivo”, rekao je Michel.

Turska ambasada optužila je regionalne flamanske vlasti da su u bliskim odnosima sa Erdoganovim protivnicima, nakon što je u Turskoj u petak uvečer izveden neuspjeli pokušaj puča, navodi američka agencija, a prenosi Tanjug.


Ankara, 17:08

U poslijepodnevnim satima u srijedu je završen sastanak Nacionalnog vijeća za sigurnost Turske (MGK), prenosi Anadolija.

Saopćenje u vezi sa sastankom MGK-a bit će objavljeno nakon sastanka Vijeća ministara, koje je počelo neposredno nakon okončanja MGK-a.

Sastanak MGK-a, kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, održan je u predsjedničkoj palati u Ankari.

Sastanak Vijeća je trajao četiri sata i 40 minuta.

Erdogan je ranije najavio objavljivanje važnih odluka nakon današnjeg sastanka.


Ankara, 16:58

Najmanje 21.738 osoba koje su djelovale unutar Ministarstva obrazovanja Republike Turske razriješeno je dužnosti zbog povezanosti sa organizacijom FETO, koja je optužena da je pokušala izvesti vojni udar u Turskoj, prenosi Anadolija.

Radi se o personalu koji je radio u centralnim i pokrajinskim obrazovnim institucijama.

Također, više od hiljadu osoba razriješeno je dužnosti sa pozicija unutar Sindikata aktivnog obrazovanja, a oni su dužnosti razriješili ministarstva i ureda guvernera.


Ankara, 15:55

Pokrenuta je istraga protiv svih sudija unutar vojnog sudstva koji djeluju pri Ministarstvu odbrane Turske.

U tom okviru dužnosti su razriješena 262 suca i tužioca, prenosi Anadolija.


Ankara, 15:48

Levent Turkkan, oficir za vezu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske armijskog generala Hulusija Akara, koji je uhapšen nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, priznao je da je pripadnik paralelnih struktura, te da je bez pogovora izvršavao naređenja struktura organizacije FETO, kao i da je konstantno prisluškivao i snimao načelnika turskog Generalštaba.

“Član sam paralelnih struktura”, priznao je u izjavi Turkkan, koji je također priznao da je dugi niz godina radio za Fethullaha Gulena, te da je “do danas bez pogovora odgovarao na sve zapovijedi ljudi iz organizacije.”

Pročitajte više ovdje


Turkkan je priznao da je dugi niz godina radio za Gulena [Anadolija]


Ankara, 15:05

Turska vlada je suspendirala 900 policajaca u glavnom gradu Ankari jer sumnja da su povezani s pokretom Fethullaha Gulena koji živi u Sjedinjenim Državama, a vlada smatra da je osmislio neuspjeli vojni puč, rekao je u srijedu zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Turska je dosad privremeno s posla udaljila desetke hiljada zaposlenih u javnom sektoru nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula.

Hiljade su privedene i čeka ih sudski progon, prenosi Hina.


Ankara, 14:30

Vlasnici kontroverznog Twitter profila pod imenom Fuat Avni, na kojem se, kako tvrde turske vlasti, objavljuju propagandne informacije Gulenovog pokreta, navodno su privedeni u operacijama kasno u utorak.

Kako javlja turski Milliyet Daily, devet informatičkih inženjera koji su radili u informatičkom odjelu kabineta premijera su privedeni.

Drugi izvori navode da je glavna osoba koja je vodila profil bio Akif Mustafa Kocyigit, koji je radio kao šef centra pri kabinetu premijera, u kojem se prikupljaju obavještajni podaci.

Posljednji post na profilu je objavljen u 22:00 sata u utorak.

Twitter profil se prvi put pojavio u februaru 2014. godine, a na njemu su se, kako tvrde turski mediji, objavljivale povjerljive odluke Vlade, zajedno s prijetnjama, uvredama i komentarima protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih Vladinih zvaničnika.

Pročitajte više ovdje.


Ankara, 14:22

Sjednica Nacionalnog vijeća za sigurnost Turske, kojom predsjedava predsjednik Recep Tayyip Erdogan, počela je u Ankari, prenosi Anadolija.

Sjednica je počela u Predsjedništvu Turske u Ankari nešto iza 13 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ranije je najavio da će saopćiti važne odluke nakon sjednice Vijeća.


Ankara, 13:47

Vijeće za visoko obrazovanje Republike Turske (YOK) prihvatilo je ostavke svih 1.577 dekana fakulteta koje su po ranijoj uputi YOK-u dostavili rektorati turskih univerziteta.

Skupština YOK-a je prihvatila ostavke dekana svih 1.577 državnih univerziteta i univerziteta pri fondacijama, čime su ostavke postale pravosnažne, prenosi Anadolija.

“Rektorati su rukovodstvu YOK-a dostavili ostavke svih dekana na 1.176 državnih univerziteta i 401 fakulteta pri fondacijama. Ostavke je prihvatila Skupština YOK-a i one su pravosnažne. Zahvaljujemo se svim univerzitetima koji su tako pokazali jedinstvo u poštivanju volje naroda i borbe za opstanak države. Procedura ponovnog imenovanja dekana na svim fakultetima će biti realizirana u najskorijem roku”, navodi se u saopćenju YOK-a.

Uporedo s tim, rukovodstvo YOK-a je saopćilo da su sa funkcije udaljeni rektori univerziteta Gazi, Dicle, Yalova i Yildiz Teknik.

U saopćenju se navodi da su rektori četiri univerziteta udaljeni sa funkcija radi postojanja određenih istraga o njihovoj povezanosti sa organizacijom FETO/PDY.


Ankara, 11:05

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu će predsjedavati sastankom Nacionalnog sigurnosnog vijeća i Vlade u Ankari, nakon povratka u glavni grad Turske, prvi put od pokušaja vojnog udara, saopćili su zvaničnici, prenose agencije.

Erdogan je u ponedjeljak, pred pristalicama u Istanbulu, rekao da će objaviti “važnu odluku” nakon sastanka Vijeća, ali nije naveo druge detalje.

To će biti prvi sastanak Nacionalnog sigurnosnog vijeća od pokušaja udara, a bit će održan u predsjedničkoj palati u glavnom gradu.

Vijeće je sastavljeno od visokih vojnih zvaničnika i ministara sigurnosti.

Nakon toga, Erdogan će održati sjednicu Vlade.


Ankara, 10:00

Četiri dana nakon pokušaja vojnog udara, u Turskoj je otpušteno više od 49.000 zaposlenih u javnom sektoru, zbog sumnje da su povezani s pobunom.

Riječ je o vojnicima, policajcima, sudijama, državnim službenicima, profesorima…

Turske vlasti optužuju sljedbenike Fethullaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, za organiziranje neuspješnog puča, što on negira.


SAD, 07:55

Fethullah Gulen, kojeg u Ankari smatraju najodgovornijim za pokušaj vojnog udara i koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD, pozvao je američke vlasti da odbiju turski zahtjev za njegovo izručenje.

“Pozivam američku vladu da odbije svaki pokušaj zloupotrebe procesa ekstradicije zarad političkih osveta”, naveo je Gulen u priopćenju koje je objavila Alijansa zajedničkih vrijednosti, skupina bliska njemu.

Iako su turski mediji objavili da je SAD-u poslali službeni zahtjev za Gulenovo izručenje te da je Bijela kuća potvrdila prijem, američki dužnosnici tvrde da nisu dobili takve dokumente. 

Pročitajte više ovdje.

Izvor: Al Jazeera i agencije