Pjongjang ponovno emitira špijunske poruke

Tehnika slanja naizgled nasumičnih brojeva agentima na terenu potiče od francuskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu (EPA)
Tehnika slanja naizgled nasumičnih brojeva agentima na terenu potiče od francuskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu (EPA)

Sjeverna Koreja ponovno je prošle sedmice počela emitirati kodirane radijske poruke za koje se vjeruje da su namijenjene njenim špijunima, prvi put nakon 16 godina, objavila je u srijedu Južna Koreja.

Južnokorejska televizijska stanica KBS objavila je jednu poruku. Poruke imaju oblik lekcija iz matematike za učenje na daljinu, a objavljene su u petak na sjevernokorejskom radiju Glas Koreje.

“Sada ćemo početi matematički zadatak za pripadnike 27. ekspedicijske jedinice univerziteta za učenje na daljinu”, glasi poruka koju izgovara ženski glas.

“Okrenite stranicu 459… pitanje 35; 913… pitanje 55; 135… pitanje 86…”

Ta tehnika slanja naizgled nasumičnih brojeva agentima na terenu, koji ih potom mogu dekodirati, potiče od francuskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i još se koristi u nekim državama.

Nove rakete

U proteklom periodu Sjeverna Koreja je intenzivirala vojne aktivnosti.

Prije nekoliko dana ispalila je sa svoje istočne obale tri balističke rakete, koje imaju domet 600 kilometara i koje mogu pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji.

Satelitski snimci su, osim toga, zabilježili aktivnosti na sjevernokorejskom poligonu za nuklearne aktivnosti, ali nije jasno da li je riječ o njegovom održavanju, ili pripremi pete nuklearne probe.

Nakon tih aktivnosti, Seul i Washington najavili su postavljanje antiraketnog štita, čiji bi cilj bio presretanje sjevernokorejskih balističkih raketa.

Dvije zemlje nisu pojasnile kada i gdje bi štit trebao biti instaliran.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO