Mediji: Priveden šef obavještajnog centra turskog premijera

Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu Fethullah Gulen (Twitter)
Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu Fethullah Gulen (Twitter)

Vlasnici kontroverznog Twitter profila pod imenom Fuat Avni, na kojem se, kako tvrde turske vlasti, objavljuju propagandne informacije Gulenovog pokreta, navodno su privedeni u operacijama kasno u utorak.

Kako javlja turski Milliyet Daily, devet informatičkih inženjera koji su radili u informatičkom odjelu kabineta premijera su privedeni.

Drugi izvori navode da je glavna osoba koja je vodila profil bio Akif Mustafa Kocyigit, koji je radio kao šef centra pri kabinetu premijera, u kojem se prikupljaju obavještajni podaci.

Posljednji post na profilu je objavljen u 22:00 sata u utorak. 

Twitter profil se prvi put pojavio u februaru 2014. godine, a na njemu su se, kako tvrde turski mediji, objavljivale povjerljive odluke Vlade, zajedno s prijetnjama, uvredama i komentarima protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih Vladinih zvaničnika.

Otpušteno gotovo 50.000 službenika

Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu Fethullah Gulen, koji živi u samovoljnom egzilu u SAD-u, podsjećaju agencije.

On negira da je imao bilo kakvog učešća u udaru.

Četiri dana nakon pokušaja vojnog udara, u Turskoj je otpušteno više od 49.000 zaposlenih u javnom sektoru, zbog sumnje da su povezani s pobunom.

Riječ je o vojnicima, policajcima, sudijama, državnim službenicima, profesorima…

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik rekao da želi očuvati demokratiju te da su turske vlasti odlučne da ‘eliminišu sve članove terorističke strukture’.

20 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO