Legao sam pred tenk, krenuo je na mene…

Među hiljadama građana Turske koji su u petak navečer izašli na ulice, kako bi se suprotstavili pokušaju vojnog udara, bio je i Sabri Unal.

U pokušaju sprečavanja prolaska tenkova, legao je na ulicu u istanbulskoj četvrti Altunizade i zadobio teže povrede, nakon što su preko njega prešla dva tenka.

Ostao je živ jer mu vitalne organe nisu dokačile gusjenice.

Uvjeren da je to ispravan čin

Unal je kazao kako je vijest o tome da su vojnici tenkovima blokirali most na Bosforu saznao putem interneta, te kako je potom odlučio izaći na ulicu da bi se suprotstavio vojsci.

“Bacio sam tri kamena na tenkove i rukama im signalizirao da stanu. Nisu stajali, a ja sam mogao ili bježati ili leći na cestu. Tenkovi su ubrzali kretanje, ja sam legao, prvi tenk je prešao iznad mene i nije me povrijedio jer sam ostao tačno u praznini između gusjenica. Pokušao sam ustati, ali drugi tenk je već išao na mene. Pregazio mi je ruku i teško me povrijedio. Sve se desilo u 30 sekundi. Nisam ni slutio kuda to sve vodi, ali sam iz kuće krenuo s vjerom u Boga… uvjeren da je to ispravan čin koji činim za svoju domovinu i narod“, kazao je Sabri Unal.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Predsjednik rekao da želi očuvati demokratiju te da su turske vlasti odlučne da ‘eliminišu sve članove terorističke strukture’.

20 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO