Iračanima treba 861 milion dolara pomoći

Najmanje 861 milion dolara je neophodan za pružanje humanitarne pomoći stanovnicima Iraka pogođenim siromaštvom. S obzirom na to da su Ujedinjeni narodi objavili kako su uspjeli prikupiti tek trećinu novca, SAD, Kanada i Japan organizirali su donatorsku konferenciju.

Mnogo Iračana su nekada imali domove, ali sada, zbog rata protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u iračkom gradu Falujji, žive u izbjegličkim kampovima.

Borci ISIL-a su minirali brojne kuće kako bi usporili napredovanje iračkih snaga, koje su granatirale stambena naselja.

Ayesha Sadoun živi u kampu s osmočlanom porodicom. Kaže da joj je iračka vojska odvela muža na ispitivanje i da ne zna gdje je sada. Žali se i na nepravednu raspodjelu humanitarne pomoći.

“Do sada ništa nisam dobila, a ovdje sam mjesec dana. Još ne znamo hoćemo li dobiti pomoć. Nadam se da će se situacija ovdje popraviti, jer trenutno živimo u nemogućim uslovima”, dodaje Sadoun.

Ona nije jedina. Od januara 2014. godine raseljeno je više od 3,4 miliona osoba širom Iraka, a polovica su djeca. UN tvrdi da više od 10 miliona Iračana treba hitnu humanitarnu pomoć, a situacija se i dalje pogoršava. 

Tikrit u ruševinama

Proteklih mjeseci su troškovi humanitarne pomoći porasli na više od dvije milijarde dolara, a još milion ljudi bi moglo napustiti domove zbog ofanzive na Mosul. To je drugi po veličini irački grad koji kontrolira ISIL.

Veći dio Tikrita je razrušen nakon što ga je u aprilu iračka vojska oslobodila od ISIL-a. Vlada nije učinila puno da pomogne povratak raseljenih, a većina onih koji su se vratili žive u kampovima dok pokušavaju obnoviti domove. Bez novca jedva preživljavaju.

Stanovnica Tikrita Sabha Jaber vratila se u svoj razrušeni dom u Tikritu. Kaže da u kući nije zatekla ništa, čak ni namještaj. Sama nema novca da vrši popravke.

“Zatražili smo pomoć, ali do sada niko nije došao. I dalje živimo u ovom jadu i bijedi”, dodaje Jaber.

Nema naznaka da će novac za pomoć Iračanima biti skoro dostupan. Kako se borba protiv ISIL-a nastavlja, sve je više onih kojima je ta pomoć potrebna.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO