Europol: Slaba veza ISIL-a i nedavnih napada

Europol ističe da se još ne može reći da se napadi ne bi dogodili nezavisno od ISIL-a (EPA)

Veza između grupe Islamska država Irak i Levant i nedavnog niza napada u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je slaba, saopćio je Europol, dodajući da bi psihičke bolesti vrlo vjerovatno mogle biti motivacija za takve izolirane napade.

Poseban izvještaj Europola o napadima tzv. “vukova samotnjaka”, koji se fokusira na smrtonosne napade u Orlandu na Floridi, Magnavilleu, Nici u Francuskoj i Wurzburgu u Njemačkoj, dodatak je godišnjem izvještaju evropske policijske agencije o terorizmu, objavljenom u maju.

Europol priznaje da su neki od napadača tvrdili da su odani ISIL-u, koji je pozvao muslimane na Zapadu da izvode napade.

Napadi nisu bili planirani

No, ističe da se još ne može reći da se ti napadi ne bi ionako dogodili, nezavisno od ISIL-a.

“Iako je ISIL preuzeo odgovornost za najnovije napade, čini se da nijedan od ta četiri napada nije bio planiran, nije imao logističku podršku, niti ih je direktno izvela ta grupa, po podacima kojima raspolaže Europol”, navodi agencija.

“ISIL je podržao napade, ali povezanost napadača s tom grupom nije jasna.”

Europol napominje da je približno 35 posto ljudi koji su samostalno izveli napade od 2000. do 2015. bolovalo od neke vrste mentalnog poremećaja.

No, ti napadači su odlučili povezati napade s ISIL-om kako bi im pridali veće značenje.

“Uprkos tome što neki izolirani napadači povezuju religiju i ideologiju sa svojim djelima, ulogu potencijalnih mentalnih problema ne bi se smjelo zanemariti”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije