Bundestag: Ostavka zbog lažiranja biografije

Zastupnički klub SPD-a u Bundestagu, kojem je Petra Hinz pripadala, izrazio je šok otkrićem ove afere (EPA)
Zastupnički klub SPD-a u Bundestagu, kojem je Petra Hinz pripadala, izrazio je šok otkrićem ove afere (EPA)

Zastupnica Socijaldemokratske partije u njemačkom Parlamentu Petra Hinz podnijela je ostavku nakon što je otkriveno da je lažirala velike dijelove svoje biografije, uključujući i navode o završenoj maturi i diplomi pravnog fakulteta.

“Mi smo svi šokirani činjenicom da nam je Petra Hinz 30 godina davala lažne informacije”, rekao je Thomas Kutschaty, ministar pravosuđa savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i predsjednik ogranka SPD-a za Essen, izbornu jedinicu Petre Hinz.

I zastupnički klub SPD-a u Bundestagu, kojem je Hinz pripadala od 2005. godine, izrazio je šok otkrićem ove afere.

Anonimno pismo

“Nadamo da će Petra Hinz učiniti sve kako bi nanijela što manje političke štete svojim kolegama i kolegicama u Bundestagu, stranci, ali i sebi”, saopćeno je iz socijaldemokratskog zastupničkog kluba.

SPD je stranka koja je proizišla iz radničkog pokreta i visokoškolsko obrazovanje, kako se danas u više navrata moglo čuti iz redova parlamentarnog zastupničkog kluba SPD-a, nikada nije bio uvjet za karijeru u stranci, ali zato “vjerodostojnost i povjerenje” jesu.

Mediji saznaju kako je do otkrića afere došlo nakon jednog anonimnog pisma u kojem se otkriva činjenica da se Petra Hinz lažno predstavlja.

Pismo navodno potiče od jedne bivše radnice njenog parlamentarnog ureda.

Advokati Petre Hinz objasnili su kako je njihova štićenica sredinom devedesetih pokušala u večernjoj školi nadoknaditi maturu, “kako bi barem jedan dio biografije učinila istinitim”, ali da to, zbog “previše obaveza”, nije uspjela.

Ne ostaje bez primanja

Oni su isto tako kazali da Petra Hinz nikada nije pružala advokatske usluge.

Petra Hinz, uprkos lažnim navodima u biografiji i polaganju mandata, ima pravo na prelaznu naknadu te zastupničku penziju.

Aktuelna zastupnička plata iznosi 9.027 eura, čemu treba pridodati i paušalu za troškove u iznosu od 4.267 eura.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO