Turski premijer i opozicioni lideri zajedno osudili udar

Kemal Kilicdaroglu je turskom premijeru ukazao na neispravnost nasilja nad vojnicima koji su samo slušali naredbe (Anadolija)

Premijer Turske Binali Yilidirm sastao se s predsjednicima Republikanske narodne partije te Partije nacionalnog pokreta, te su zajednički osudili pokušaj državnog udara.

“Nakon ovoga moramo biti još oprezniji. U toku rješavanja ove situacije moguće je da se pojave provokatori. Ne smijemo im pružiti priliku. Moramo dati hitar odgovor onima koji su sve ovo počeli”, poručio je premijer Yildirim u zajedničkoj izjavi koju je dao s predsjednikom najveće turske opozicione Republikanske narodne partije Kemalom Kilicdarogluom.

“Bio sam zabrinut zbog nekih stvari i na sve to sam ukazao uvaženom premijeru. Posebno sam ukazao na neispravnost nasilja nad vojnicima koji su samo slušali naredbe i kazao sam da se ti slučajevi moraju istražiti”, kazao je Kilicdaroglu.

“Naša obaveza je da zajednički prevaziđemo napetosti u društvu”, dodao je.

Saglasnost za smrtnu kaznu

Istovremeno je predsjednik opozicione Partije nacionalnog pokreta Turske Devlet Bahceli izjavio: “Smrtna kazna se često traži. Ako je [vladajuća] Partija pravde i razvoja spremna, i mi smo, i mi ćemo pozdraviti takvu odluku. Mirne duše ćemo uraditi ono što je potrebno.”

“Predstoji nam još posla i na tome ćemo raditi u narednim danima. Turska će iskorijeniti terorizam i pokušaje vojnih udara u potpunosti”, rekao je Yildirim nakon susreta.

Hiljade osoba koje se terete za učešće u vojnom udaru uhapšeno je nakon neuspješnog puča u petak navečer, kada je više od 260 osoba ubijeno.

Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu Fetullah Gulen, koji živi u samovoljnom egzilu u SAD-u, podsjećaju agencije.

On negira da je imao bilo kakvog učešća u udaru.

Izvor: Agencije