Otvorena svađa republikanaca na konvenciji

Na republikanskoj konvenciji u Clevelandu, na kojoj se očekuje potvrda predsjedničke kandidature Donalda Trumpa, izbio je sukob nakon što je odbijen zahtjev Trumpovih protivnika da delegati glasaju prema savjesti, što bi protivnicima kontroverznog milijardera omogućilo da u posljednji čas pokušaju spriječiti njegovu kandidaturu.

Nakon što je predsjedavajući konvencije Steve Womack objavio da su odbačeni zahtjevi za glasovanje prozivkom, koji su podnijeli delegati iz devet saveznih država, u clevelandskoj košarkaškoj dvorani nastao je kaos, jer su stotine Trumpovih protivnika počeli skandirati tražeći mogućnost pojedinačnog glasanja, kako bi mogli poduprijeti njegove protukandidate.

No, lideri Republikanske stranke odlučili su ustrajati na pravilima konvencije koja će omogućiti potvrdu Trumpove kandidature.

Udarac Trumpovim ambicijama

Nakon kraće pobune, tijekom koje je dio delegata čak napustio konvenciju, situacija se smirila i proglašena je stanka uoči obraćanja govornika, među kojima su i Trumpova žena Melania i bivši njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani.

No, bez obzira na neuspjeh Trumpovih protivnika, otvorena svađa oko njegove kandidature na samoj konvenciji predstavlja udarac Trumpovim ambicijama da pokaže kako je ujedinio stranku i potkopava uvjerljivost njegove glavne poruke “Učinimo Ameriku ponovno sigurnom”, kojom se Amerikancima želio predstaviti kao snažan vođa koji je sposoban zaštititi SAD od rastućeg nasilja i terorističkih prijetnji.

Nedaleko od dvorane u kojoj se održava konvencija okupili su se na suprotnim stranama pristalice i protivnici Trumpa.

Vrijeđali su jedni druge, ali fizičkog kontakta nije bilo, prenio je Reuters.

Prosvjede osigurava veliki broj policajaca, koji su odvojili dvije suprostavljene skupine.

Bilo i privođenja

Agencija AP navodi da je jedna žena privedena.

Prethodno je konvoj vozila, u kojem se nalazio i Trump, sudjelovao u prometnoj nesreći u New Yorku, no on nije ozlijeđen.

Predsjednička konvencija Republikanske stranke traje četiri dana i ovoga tjedna treba biti i službeno poznato hoće li Trump biti njihov predsjednički kandidat.

Izvor: Agencije