Turska će razmotriti povratak smrtne kazne

Recep Tayyip Erdogan je okupljenima u Istanbulu poručio kako odgovorni za pokušaj udara moraju platiti kaznu za to (AP)

Desetine hiljada turskih građana izašlo je na ulice prijestolnice ove države Ankare i drugih gradova kako bi iskazali podršku Vladi nakon neuspješnog pokušaja vojnog udara koji je privukao pažnju cijelog svijeta.

U nedjelju navečer, ogromni broj osoba sa turskim zastavama okupio se na trgu Kizilay u Ankari, trgu Taksim u Istanbulu, najvećem gradu Turske, nakon što su vlasti pozvale javnost da ostane oprezna.

Poziv predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana da njegove pristalice izađu na ulice u ranim satima subote, tokom pokušaja udara, pokazao se ključnim za pobjedu nad dijelom armije koji je bio iza pokušaja svrgavanja vlasti.

Brojni civili među poginulima

Premijer Turske Binali Yildirim, tokom obraćanja okupljenima na Kizilayu u ponedjeljak, zahvalio se turskom narodu za pobjedu nad udarom i kazao kako je bila odbrana demokratije.

„Bez obzira na njihove političke stavove, sve stranke su stale rame uz rame protiv udara. Zajedno su se usprotivile i pokazale kako je sve, kada je u rukama države, na nivou incidenta“, poručio je šef Vlade.

U neuobičajenom prikazu jedinstva, četiri glavne turske stranke su tokom vikenda, nakon vanrednog sastanka, objavile zajedničko saopćenje u kojem su odbacile i kritizirale zavjeru za svrgavanje Erdogana.

„Oni koji su bombardirali i pucali na narod, oni koji su napali naš narod sa oružjem, ne mogu biti nazivani Turcima već kriminalcima i teroristima u vojnim uniformama. Oni će se suočiti sa pravdom i platiti veliku kaznu“, istakao je Yildirim.

Yildirim je kazao danas kako je tokom pokušaja vojnog udara u ovoj državi u petak navečer i subotu ujutro poginulo 208 osoba, prenosi agencija Anadolija.

Šef turske Vlade naveo je kako je poginulo 145 civila, 60 pripadnika policije, te tri vojnika.

„Pozivamo sve građane da budu oprezni na sve vrste provokacija. Ovo nije dan kada trebamo u prvi plan isticati različitost naših ideja. Danas moramo biti jedno i zajedno stati uz svoju domovinu“, kazao je Yildirim.

On je danas ponovo pozvao Sjedinjene Američke Države da izruče Fethullaha Gulena za koga zvanična Ankara tvrdi da stoji iza neuspjelog udara.

Hiljade uhapšenih

Erdogan je sinoć, u obraćanju nakon velike čistke u redovima vojske i pokretanja istrage u kojoj je privedeno približno 6.000 osoba, naveo kako njegova Vlada razmatra ponovno uspostavljanje smrtne kazne koju je njegova država ukinula 2004. godine u sklopu reformi zbog pridruživanja Europskoj uniji.

Među 6.000 pritvorenih nalazi se 29 generala i 2.839 pripadnika vojske, kazao je visokopozicionirani turski zvaničnik za Al Jazeeru. Državna novinska agencija, koja se pozvala na ured guvernera u Ankari, objavila je kako je 149 pripadnika policijskog osoblja privedeno u prijestolnici.

“U demokratskim zemljama odluke se prave na osnovu stavova naroda. Mislim da će naša Vlada razgovarati s opozicijom i doći do odluke”, kazao je on u nedjelju, odgovarajući na povike ljudi iz okupljenog skupa u Istanbulu, koji su tražili najtežu kaznu.

“Mi ne možemo ovo više odlagati, jer oni koji su pokrenuli udar sada moraju platiti za to”, rekao je Erdogan nakon ukopa žrtava pokušaja udara.

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. godine, u reformama koje su imale za cilj dobijanje članstva u Evropskoj uniji.

Davutoglu zahvalan na podršci 

Povratak ove kazne bi stvorio dodatne probleme između Evropske unije i Ankare, čiji pregovori već traju dugo vremena.

Erdogan je ponovio pozive sa SAD-a izruče Fethullaha Gulena, turskog biznismena i imama koji je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama, a koga Turska optužuje za orkestriranje udara.

Gulen je “najoštije” osudio pokušaj udara, u rijetkom intervjuu datom novinarima u Pennsylvaniji, i odbacio optužbe da stoji iza udara te sugerirao kako je Erdogan možda sam organizirao posljednja dešavanja u Turskoj.

Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu, govoreći ranije za Al Jazeeru u nedjelju, odbacio je zabrinutost da bi se odnosi Turske i saveznika mogli naći u problemima zbog mjera nakon udara.

“Prvo, zahvalni smo svim državama i liderima koji su objavili podršku Turskoj”, naveo je, ali i dodao kako međunarodna zajednica “mora razumijeti kako se Turska suočava s još jednom terorističkom organizacijom, koja je koristila naše vlastite borbene avione, naše oružje protiv našeg naroda”.

Uhapšeno 6.000 osoba

Dodao je kako “nema povezanosti” između turskih trenutnih mjera protiv navodnih organizatora udara i saradnje Turske sa saveznicima u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Najmanje 6.000 osoba je pritvoreno širom države u vezi s neuspješnim udarom, a očekuje se još pritvaranja, kazao je ministar pravde Bekir Bozdag u nedjelju.

Među pritvorenima je i general Bekir Ercan Van, komandant zračne baze Incirlik, iz koje polijeću američki avioni koji izvode zračne udare na ISIL u Siriji i Iraku, kazao je zvaničnik za agenciju Reuters.

U pokušaju vojnog udara poginulo je više od 290 osoba, dok je 1.440 ranjeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije