Rusija sistemom S-400 brani nebo nad Krimom

Raketni sistem S-400 u stanju je uništiti aerodinamičke ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara (EPA)

Raspoređivanjem najnovijeg raketnog sustava S-400 na Krimu, Rusija će zatvoriti nebo nad poluotokom za sve napade i provokacije iz zraka, piše Washington Times.

Ovi sustavi dalekog i srednjeg dometa, kako tvrdi list, u stanju su uništiti aerodinamičke ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.

Prema riječima potpredsjednika krimske Vlade Ruslana Balbeka, raspoređivanjem S-400 na Krimu nebo iznad poluotoka bit će zaštićeno od svakog napada i provokacije i postati će snažan faktor odvraćanja “zračnih huligana iz NATO-a”.

“Ukoliko neko bude htio kružiti oko krimskog zračnog prostora ili probati ući u njega – to će biti ravno samoubojstvu. Nesumnjivo, u NATO-u postoje hrabri piloti, ali ne i kamikaze”, citira Balbekove riječi Washington Times, kako prenosi Srna.

‘Crno more nije NATO jezero’

Stalni izaslanik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško upozorio je da “Crno more nikada neće postati NATO jezero”.

“Poduzeti ćemo sve potrebne mjere kako bismo neutralizirali sve moguće prijetnje i pokušaje vojnog pritiska na Rusiju iz južnog pravca”, navodi Gruško.

Zapovjednik 18. raketnog puka 31. divizije Protuzračne obrane, potpukovnik Jevgenij Olejnikov, najavio je da će Ministarstvo obrane Rusije u kolovozu na Krimu postaviti najnoviji raketni sustav S-400 trijumf.

Trenutačno zračni prostor Krima čuva sustav prethodne generacije S-300.

Izvor: Agencije