Brojne žrtve u napadima u Jemenu

Tokom rata u Jemenu, od marta prošle godine poginulo je više od 6.400, dok je raseljeno 2,8 miliona osoba (Reuters)

Dva automobila bombe eksplodirala su blizu vojnih kontrolnih tački u Mukalli, gradu na jugoistoku Jemena, pri čemu je poginulo nekoliko pripadnika snaga sigurnosti, a daleko veći broj je ranjenih, navode izvori Al Jazeere.

Eksplozije u ponedjeljak za mete su imale kontrolne tačke na istoku i zapadu ovog lučkog grada, bivšeg uporišta Al-Kaide arapskog poluotoka lokalnog ogranka Al-Kaide.

General Faraj Salemine potvrdio je za agenciju AFP da su se desili ovi napadi i kazao kako su “teroristi” ubili najmanje pet vojnika.

Zračni udari na Huse

Prema drugim navodima, poginulo je najmanje devet osoba.

Mukalla, glavni grad provincije Hadramaout, bio je pod kontrolom AQAP-a jednu godinu, dok jedinice priklonjene vlastima, uz pomoć međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, nisu preuzele grad u aprilu ove godine.

Jemen potresa žestoki sukob, koji je eskalirao u martu prošle godine, kada je koalicija počela kampanju zračnih udara da pobunjenički pokret Husa, koji imaju podršku Irana, a nakon što su pobunjenici zauzeli sjeverne i centralne dijelove države, uključujući prijestolnicu Sanau.

Borbe su izazvale sigurnosni vakuum u državi, koji je omogućio da grupe kao što su Al-Kaida i Islamska država Irak i Levant prošire sfere svog utjecaja i napadnu snage sigurnosti.

Prošlog mjeseca, ISIL je preuzeo odgovornost za val samoubilačkih bombaških napada na jemenske jedinice u Mukalli.

Američke snage u Mukalli

Tada je poginulo najmanje 38 osoba.

Pentagon je u maju objavio kako je “veoma mali broj” pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država razmješten u području kod Mukalle, kako bi pomogli snagama lojalnim državi.

Tokom ovog rata poginulo je više od 6.400 osoba, dok je raseljeno 2,8 miliona stanovnika Jemena.

Izvor: Al Jazeera i agencije