Britanski mediji se ‘posvađali’ zbog novinarke s hidžabom

Fatima Manji je nagrađivana novinarka britanske stanice 'Channel 4' (Twitter/ Screenshot @fatimamanji)

Britanski Channel 4 osudio je kolumnistu lista The Sun Kelvina Mackenzieja zbog teksta u kojem je kritizirao odluku urednika televizijske stanice da pošalje reporterku Fatimu Manji da izvještava o smrtonosnom napadu u Nici.

Fatima Manji, nagrađivana novinarka, nosi hidžab.

Mackenzie, bivši urednik Suna, napisao je da “nije mogao vjerovati” kada je vidio Manji kako izvještava iz Nice.

Channel 4 je izdao saopćenje u kojem se navodi: “Komentari koje je objavio Sun su uvredljivi, sasvim neprihvatljivi i jednaki podsticanju vjerske, pa čak i rasne mržnje.”

“Pogrešno je sugerirati da kvalificiranoj novinarki treba biti zabranjeno da izvještava o određenom događaju određenog dana zbog njene vjere. Fatima Manji je nagrađivana novinarka. Ponosni smo što je dio našeg tima i, kao i uvijek, dajemo joj punu podršku nakon ovakvih komentara.”

Više od 300 ljudi žalilo se Regulatornoj agenciji za medije zbog kolumne Suna, a komentari Mackenzieja dočekani su i brojnim osudama korisnika društvenih mreža.

Baronesa: Kolumna izaziva podjele

Baronesa Sayeeda Warsi, članica britanskog Doma lordova, na Twitteru je objavila pismo koje je poslala uredniku Suna Tonyju Gallagheru, javlja Independent.

Poručila je da je kolumna Mackenzieja zamišljena da izazove podjele.

U svojoj kolumni Mackenzie je napisao: “Nije bilo uobičajenih prezentera kao što su  Krishnan Guru-Murthy, Matt Frei ili Cathy Newman – nego mlada dama u hidžabu.”

“Da li je bilo podobno da ona bude pred kamerom u vrijeme kada je musliman počinio još jedan užasan pokolj? Je li to urađeno da se zabode nož u oko običnog gledaoca koji vidi hidžab kao znak ropstva muslimanskih žena u okviru religije kojom dominiraju muškarci i koja je nasilna?”

Izvor: Al Jazeera i agencije