Jerevan: Okončana talačka kriza u zgradi policije

Prema zgradi policije upućeni su vojnici (Twitter / Screenshot)

Armenske specijalne snage uspjele su da oslobode taoce iz zgrade policije na periferiji Jerevana u koju su jutros upali naoružani opozicionari.

Napadači su uzeli osam policajaca za taoce.

Tražili su oslobađanje njihovog kolege i bivšeg komandanta Jirayra Sefilyana, koji je 20. juna uhapšen nakon što su vlasti navodno otkrile zavjeru čiji je cilj bio zauzimanje nekoliko zgrada i telekomunikacionih postrojenja u Jerevanu, javljaju agencije.

On je, inače, jedan od učesnika u sukobu oko Nagornog-Karabaha, a optužen je za organiziranje kriminalne grupe i nezakonito posjedovanje oružja.

Izvor u armenskoj policiji kaže da je jedna osoba ranjena tokom talačke krize, dok ubijenih nema, javljaju ruski mediji.

“Osoba iz policijske službe za medije ranjena je u ruku kada su pobunjenici pucali u nju”, rekao je isti izvor, odbacivši ranije tvrdnje da su tokom zauzimanja baze u Jerevanu neki ljudi ubijeni, prenosi Tass.

Prethodno je javljeno da je najmanje jedna osoba ubijena, dok ih je više ranjeno nakon što je opozicijska grupa kamionom probila kapiju i zauzela zgradu.

Državna sigurnost: Nije riječ o ustanku

Služba državne sigurnosti odbacila je navode da je riječ o ustanku, javlja Tanjug.

“Danas je grupa naoružanih osoba upala na teritoriju armenske policijske patrole i inspekcije i, pod pretnjom nasiljem, tamo drži kao taoce zarobljene ljude”, navodi se u saopćenju, a prenosi Tass.

Policijski automobili, oklopna vozila i vojni kamioni u potpunosti su blokirali prilaze policijskoj bazi koju su zauzeli opozicionari, na ulazu u četvrt Eerebuni iz centralnog dela Jerevana.

Izvor: Al Jazeera i agencije