Video: Policija uklanja tenkove sa ulica u Istanbulu

Građani i policija na mostu na Bosforu (Reuters)
Građani i policija na mostu na Bosforu (Reuters)

Okupljeni građani Istanbula aplauzima su pozdravili su uklanjanje tenkova korištenih sinoć prilikom neuspjelog državnog udara.

Pripadnici sigurnosnih snaga danas su počeli uklanjanje tenkova sa Uskudara, naselja u Istanbulu. 

Mostovi u najvećem turskom gradu su opet otvoreni, a saobraćaj normaliziran.

“Saobraćaj je normalan, malo je sve usporenije, ali u nekim okvirima normale, radnje su otvorene, restorani su otvoreni, život funkcioniše, u principu ne osete se posledice”, javio je za Al Jazeeru novinar Bojan Budimac, koji je u Turskoj.  

Tenkovi su snimljeni na mnogim ulicama u Istanbulu.

Neki građani su se penjali na napuštene tenkove i slavili.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javila je iz Ankare da je situacija pod kontrolom u subotu popodne.

Khodr se javila iz dijela grada u blicini Generalštaba turske vojske i zgrade Parlamenta, koje su sinoć bile meta napada organizatora pokušaja vojnog udara.

„Trg je bio bojno polje, a sada su tu automobili, ljudi šetaju, odazivajući se na poziv predsjednika Erdogana da ostanu na ulicama.“

https://twitter.com/DannyNis/status/754251040615231488

Izvor: Agencije


Povezane

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojavio se među pristalicama ispred istanbulskog aerodroma, a potom je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao: “Ova grupa je pokušala uspostaviti paralelnu državnu strukturu, ovo se dešavalo unutar oružanih snaga i u različitim oblicima. Ove najnovije aktivnosti predstavljaju izdaju i te će osobe morati platiti za sve što […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO