Video: Napadi na državne institucije

Turski zvaničnici kažu da je pokušaj vojnog udara propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

Napadi na zgradu Parlamenta i predsjedničku palatu su uglavnom prestali. 

Na društvenim mrežama objavljeni su videosnimci udara na zgradu Parlamenta. Na snimku se može vidjeti kako zastupnici govore, a u jednom momentu se čuje eksplozija, te oni počinju bježati. 


Šteta napravljena u Parlamentu Foto: Al Jazeera

Objavljen je i videosnimak napada na predsjedničku palatu u Ankari:

Vojnici su sinoć upali u prostorije CNN Turka, ali su kasnije uhapšeni:

Nakon višesatne blokade mosta na Bosforu u Istanbulu, 50 vojnika koji su učestvovali u sinoćnjem pokušaju izvođenja udara na tursku vladu, predali su se turskoj policiji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojavio se rano u subotu ujutro među pristalicama ispred istanbulskog aerodroma, a potom je održao konferenciju za novinare.

“Ova grupa je pokušala uspostaviti paralelnu državnu strukturu, ovo se dešavalo unutar oružanih snaga i u različitim oblicima. Ove najnovije aktivnosti predstavljaju izdaju i te će osobe morati platiti za sve što su pokušale uraditi”, kazao je on.

Broj privedenih vojnika nakon pokušaja udara porastao je na 1.563, saopćili su turski zvaničnici, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojavio se među pristalicama ispred istanbulskog aerodroma, a potom je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao: “Ova grupa je pokušala uspostaviti paralelnu državnu strukturu, ovo se dešavalo unutar oružanih snaga i u različitim oblicima. Ove najnovije aktivnosti predstavljaju izdaju i te će osobe morati platiti za sve što […]

Published On 16 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO