Većina Britanaca protiv drugog referenduma

Gotovo polovina ispitanih izrazila je uvjerenje da premijerka Theresa May treba da obavlja tu dužnost (Reuters)
Gotovo polovina ispitanih izrazila je uvjerenje da premijerka Theresa May treba da obavlja tu dužnost (Reuters)

Većina Britanaca protiv je održavanja drugog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji, rezultati su posljednje ankete agencije ComRes za dnevnike Sunday Mirror i Independent.

Rezultati ankete pokazuju da 57 posto ispitanih ne podržava održavanje drugog referenduma u odnosu na 29 posto, koji su za to.

Gotovo polovina ispitanih izrazila je uvjerenje da premijerka Theresa May treba da obavlja tu dužnost i da ne raspisuje izbore.

Ukupno 46 posto Britanaca smatra da je May ne bi trebala da raspisuje izbore, a 38 posto mišljenja je da treba da ide u narod kako bi dobila podršku za njen program izlaska Britanije iz EU.

Četiri miliona potpisa za novi referendum

Na referendumu održanom 23. juna, 52 posto Britanaca izjasnilo se da su za izlazak iz EU, dok je 48 posto bilo za ostanak.

Četiri miliona ljudi potpisalo je peticiju za održavanje novog referenduma.

Međutim, May, koja je preuzela dužnost premijera nakon što je David Cameron podnio ostavku poslije objavljivanja rezultata referenduma, odbacila je drugi plebiscit, navodeći da su rezultati konačni.

Agencija ComRes ispitala je 2.097 odraslih putem interneta u periodu između 13. i 15. jula.

Izvor: Agencije


Povezane

Velika Britanija dobija novu premijerku, Theresa May. Dosadašnji predsjednik Vlade i prvi čovjek Konzervativne partije David Cameron, posljednji put je odgovarao na pitanja poslanika u parlamentu, a potom se uputio do kraljice kako bi joj zvanično ponudio ostavku. Čelnici Evropske unije od nove britanske premijerke očekuju dobru saradnju.

Britanski ministar vanjskih poslova odgovorio na pitanje lidera Škotske nacionalne partije da li će pregovori o Brexitu trajati duže od Drugog svjetskog rata.

12 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO