Podrška svijeta izabranoj vlasti u Turskoj

Berlin podržava vlast u Turskoj (EPA)
Berlin podržava vlast u Turskoj (EPA)

Turska demokratija mora se poštovati i Berlin podržava izabranu vlast u Ankari, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu nakon pokušaja udara frakcije turske vojske, a  predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da se napetosti ne mogu rješavati oružjem.

“Demokratsko uređenje u Turskoj  mora se poštovati. Treba sve učiniti da za zaštite ljudski životi”, kaže se u poruci na Twiteru glasnogovornika njemačke kancelarke Steffena Seiberta, javlja Hina.

On je rekao da je Merkel u bliskom kontaktu s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom i ministrom privrede Sigmarom Gabrielom te da Berlin podržava izabranu tursku vladu.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je nakon pokušaja udara u Turskoj da se napetosti ne mogu rješavati oružjem te da bi posljedice pokušaja udara bile ključne za cijelu regiju i za odnose između Evropske unije i Turske.

U zajedničkom saopćenju predsjednika Tuska, predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junkera i šefice evropske diplomatije Federice Mogherini navodi se da “EU u potpunosti podržava demokratski izabranu vladu, državne institucije i pravnu državu”.

Evropska unija također je pozvala na “brzu obnovu ustavnog poretka” nakon pokušaja puča.

‘Uspostaviti red i stabilnost’

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u subotu da se turska demokratija mora poštovati, prenosi novinska agencija Kyodo.

“Čvrsto se nadam da će se situacija brzo normalizirati te da će ponovno biti red i mir”, dodao je Abe.

Kina je pozvala Tursku da nakon pokušaja udara ponovo uspostavi red i stabilnost što je prije moguće, prenosi kineska državna agencija izjavu ministra vanjskih poslova.

Rusija je ponovila svoju spremnost da se pridruži konstruktivnoj saradnji s legitimnim turskim vodstvom, rečeno je u ruskom ministarstvu vanjskih poslova u subotu.

” Pogoršavanje političke situacije (u Turskoj) u trenutku aktualnih terorističkih prijetnji u zemlji i oružani sukobi u regiji nametnuli su povećanu opasnost  međunarodnoj i regionalnoj stabilnosti”, kaže se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je sinoć na podršku demokratski izabranoj vlasti u Turskoj

U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je kako je američki predsjednik Barack Obama obavio telefonski razgovor s državnim sekretarom Johnom Kerryjem, u vezi s događanjima u Turskoj.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na puno poštivanje demokratskih institucija i Ustava Turske. Rekavši da prati situaciju, izrazio je podršku predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj Vladi te pozvao na suzdržanost i mir.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je na očuvanje mira u Turskoj, kao i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Iran je također izrazio duboku zabrinutost zbivanjima u Turskoj, kao i mnoge druge zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO