Dramatični snimci hapšenja vojnika u Turskoj

Najmanje 2.839 ljudi koji su učestvovali u pokušaju državnog udara u Turskoj privedeno je, rekao je turski premijer Binali Yildirim. 

Gotovo 700 vojnika i oficira položilo je oružje i izašlo iz sjedišta Generalštaba turskih oružanih snaga. Potom su se predali policijskim snagama, javlja Anadolija.

Svi vojnici i oficiri koji su se predali policiji lišeni su slobode i bit će procesuirani zbog sinoćnjeg pokušaja državnog udara.

Građani koji su se u velikom broju okupili kako bi protestovali protiv pokušaja udara obećali su vojnicima unutar kompleksa Generalštaba da im neće nauditi ukoliko polože oružje i predaju se policiji.

Oficiri koji su razgovarali sa građanima su tvrdili da su ih nadređeni pozvali u Generalštab i kazali im da je u toku neka vježba.

Tokom preokreta u sinoćnjem pokušaju državnog udara, snage odane turskoj vlasti sukobile su se sa pobunjenim vojnicima koji su potom i uhapšeni.

Priloženi video prikazuje preokret u prostorijama turskog CNN-a kojeg su tokom noći zauzele pobunjeničke snage. Ipak, nakon pada momentuma pokušaja državnog udara, u zgradu TV stanice uspjele su ući snage sigurnosti odane aktuelnoj vlasti nakon čega su uslijedila hapšenja.

Državna agencija Anadolija objavila je fotografiju na Twitteru za koju tvrdi da prikazuje pučiste koji skidaju svoje uniforme i predaju se.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO