Vandalski napad na džamiju u SAD-u

Glasnogovornik muslimanske zajednice i džamije kaže kako se ništa ovako nije desilo od kako je bogomolja otvorena 2001. godine (Facebook/CAIR)
Glasnogovornik muslimanske zajednice i džamije kaže kako se ništa ovako nije desilo od kako je bogomolja otvorena 2001. godine (Facebook/CAIR)

Džamija u američkoj saveznoj državi Rhode Island bila je meta vandalskog napada u noći kada se desio napad u francuskoj Nici.

Kako prenosi agencija AP, vandali su razbili prozore džamije Al-Hoda, dijela Centra muslimanske zajednice Kingstona, a na zidu su napisali grafit protiv muslimana.

Agencija AP podsjeća kako su u francuskoj Nici poginule najmanje 84 osobe.

Na prednjoj strani džamije, koja se nalazi nedaleko od glavnog kampusa Univerziteta Rhode Island i u koju uglavnom dolaze studenti i uposlenici univerziteta islamske vjeroispovijesti, velikim crvenim slovima je napisan grafit kojim se vrijeđa poslanik Muhammed.

Pozivi na zaštitu muslimana

Glasnogovornik muslimanske zajednice i džamije Nasser Zawia je rekao kako se ništa ovako nije desilo od kako je bogomolja otvorena 2001. godine.

Vijeće američko-muslimanskih odnosa pozvalo je državne i federalne snage zakona i sigurnosti da istraže vandalski napad kao mogući zločin iz mržnje.

Vijeće također traži da se pojačaju policijske patrole i zaštite muslimanske institucije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije


Povezane

Arslan Tajammul, specijalista očne medicine, upucan je i zboden dok je išao u džamiju na jutarnju molitvu.

04 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO