Gingrich: Deportirati iz SAD-a sve muslimane koji vjeruju u šerijat

Newt Gingrich: Napad u Nici je greška zapadnjačkih elita (AP)

Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Newt Gingrich, nakon napada u francuskom gradu Nici, u kojem su u četvrtak navečer poginule najmanje 84 osobe, pozvao je na deportaciju svakog Amerikanca muslimanskog porijekla koji vjeruje u šerijatski zakon, prenose američki mediji.

“Zapadna civilizacija je u ratu. Trebamo iskreno testirati svaku osobu koja ima muslimansku pozadinu i ukoliko vjeruje u šerijat, ona treba biti deportirana”, kazao je Gingrich za Fox News.

“Šerijat nije kompatibilan sa zapadnom civilizacijom. Moderni muslimani koji su odustali od šerijata, oni su dobrodošli da budu naši sugrađani, sasvim sam sretan da mi budu susjedi”, dodao je.

Sličnosti s Donaldom Trumpom

On je kazao kako je napad u Nici “greška zapadnjačkih elita, kojima nedostaje hrabrosti da urade šta je pravedno, šta je neophodno”, te kako džamije u SAD-u trebaju biti pod prismotrom.

Gingrichev prijedlog, u kojem se ne pravi razlika između državljana SAD-a i onih koji tu nisu, krši veliki broj presuda Vrhovnog suda koje se baziraju na Prvom amandmanu Ustava SAD-a, kao i na zakona koji štite ljudska prava, a koji brane diskriminaciju na osnovu religije, umiješanost vlasti u vjeru te ograničenja na slobodu izražavanja.

Gingrich se spominjao kao potencijalni kandidat za potpredsjednika SAD-a republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

No, Trump je u petak objavio da će osoba koja će se takmičiti s njim za mjesto lidera SAD-a biti guverner Indijane Mike Pence.

Vijeće američko-islamskih odnosa osudilo je napad u Nici, kao i Gingrichev poziv na “provjeru” i deportacije američkih muslimana.

“Kada bivši predsjednik Predsjedavajućeg doma Newt Gingrich nagovijesti kako će američki muslimani biti meta vjerskih provjera u stilu inkvizicije, a potom izbačeni iz svojih domova i svoje države, on igra u korist terorističkih regrutera i izdaje američke vrijednosti za koje se navodno zalaže”, kazao je nacionalni izvršni direktor CAIR-a Nihad Awaid.

‘Sukob civilizacija’

Gingrich je također govorio o dugo osporavanom “sukobu civilizacija” u intervjuu za Fox News.

“Ovi ljudi se protive našem načinu života, protive se našem sistemu vrijednosti, protive se našim različitim vjerama, protive se našem cijelom konceptu slobode”, kazao je.

Njegovi komentari, pišu američki mediji, slični su onima koje je iznio Trump 2015. godine, kada je pozvao na prismotru džamija u SAD-u.

Izvor: Agencije