Erdogan u Istanbulu: Ostajem uz svoj narod

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojavio se rano u subotu ujutro među pristalicama ispred istanbulskog aerodroma, a potom je održao konferenciju za novinare.

“Ova grupa je pokušala uspostaviti paralelnu državnu strukturu, ovo se dešavalo unutar oružanih snaga i u različitim oblicima. Ove najnovije aktivnosti predstavljaju izdaju i te će osobe morati platiti za sve što su pokušale uraditi”, kazao je on.

“Ovu Vladu je izabrao narod, i predsjednika je izabrao narod. Oni ne mogu podnijeti da je Erdogan predsjednik i komandant. Mi smo krenuli legitimnom stazom, stazom prava. Došli smo ovdje i ovaj događaj doživljavamo kao veliku blagodat, da se pročiste naše snage. Imamo sjednicu Vijeća sigurnosti i to se desilo uoči sastanka. Šta god da oni urade, ovo nije stara Turska. Nova Turska se ponaša drugačije i mi ćemo se ponašati u skladu s tim.

I ova zgrada aerodroma u Istanbulu je bila predmet terorističkog napada, gdje je poginulo mnogo ljudi. Sada imamo drugi napad…”

Poruka komandantima

“Neko je podigao avione, koje smo kupili da zaštit narod, i ti avioni sada ne dozvoljavaju našim ljudima da putuju.”

“Postoje i prijetnje lideru ove države. Bio sam u Marmarisu, bombardirali su to mjesto gdje sam bio, imali su vjerovatno informacije da sam tu. Otvorili su vatru na sigurnosnu agenciju, čak su i mog generalnog sekretara uzeli za taoca. Ne znamo u kakvom su oni stanju.”

“Želim se obratiti svima komandantima naše vojske: Vjerujem da ste vi ljudi koji će stati u zaštitu naših vrijednosti. Vjerovatno ste imali kolege za koje ste mislili da štite naš narod, ali to nije tako, oni dobijaju naredbe iz Pensilvanije, oni ne poštuju lanac zapovjedništva. Obraćam se i vojnicima: Vi ste naša djeca, naši vojnici, i kao takvi imate naredbe da oružje uperite u svoje očeve, u svoj narod, To ne smijete uraditi – ako to uradite, onda ćete odgovarati za to.”

“Već se krenulo s hapšenjem odgovornih, tako da imamo visoke vojne činovnike koji su privedeni. Mi ćemo ići do kraja, naša vojska je čista i nećemo dozvoliti da bilo ko stavi bilo kakvu mrlju na obraz naše vojske. Zato smo krenuli s ovom operacijom, to je krenulo danas i mi ćemo nastaviti. Ja sam i ranije rekao da se radi o terorističkoj organizaciji i ovo danas je dokaz.”

“Oni su pokušali s oružjem da krenu na narod, i to je velika katastrofa.”

“Vidio sam naslove nekih svjetskih medija, naslove da je vojska preuzela vlast u Turskoj… To nije istina. Ovdje je izabrana Vlada, izabrani predsjednik, mi vršimo svoju funkciju i mi ćemo je obavljati do kraja. Što se tiče okupatora, zemlju nećemo nikada predati. Ne znam broj žrtava, Vijeće ministara se okupilo u Ankari, pa ćemo u kratkom periodu imati potrebne informacije.”

‘Ovo je moja zemlja’

“Najvažnije u svemu ovome – u Turskoj su prošla 4:00 sata, ali milioni građana su na ulicama, zašto su oni na ulicama?”

Jedan pripadnik kurdskog naroda je prekinuo Erdogana i kazao: “Ovo je moja zemlja, ako treba umrijet ću za nju”, na što je turski lider odogovorio:

“Ovo je dokaz za ono što sam uvijek govorio – mi smo braća i ovo je naša zemlja.”

“Milioni su na ulicama, mi smo ovdje za njih, a oni koji su s tenkovima izašli, vratit će se na isti način, jer tenkovi nisu njihovi, dati su im na povjerenje, koje su izdali i sudovi će raditi svoj posao.”

“Ja sam trenutno sa svojim narodom i ne idem nikuda.”

Erdogan je kazao ranije kako je udar bio protiv solidarnosti i jedinstva države te kako nema moći iznad nacionalne volje.

Ponovio je kako će svi umiješani u udar dobiti “zasluženi odgovor, bez obzira iz koje institucije dolaze”.

Ranije je turski predsjednik kazao je kako je ovo čin koji su ohrabrile “paralelne institucije” te da je ovo ustanak koji pokušava izvesti manjina u vojnim redovima.

Dodao je kako će ovaj pokušaj udara naići na neophodan odgovor i pozvao je turski narod da izađe na ulice.

Platit će cijenu na sudu

“Turski narod se mora skupiti na trgovima, kako bi dao odgovor pokušaju državnog udara.”

“Na pobunu protiv volje naroda naravno da ćemo odgovoriti, u skladu s pravom, Ustavom i zakonima. Odgovor će dobiti oni koji čine ovakve korake, bili oni u oružanim snagama, bili manjina, ili u nekoj od institucija.”

Erdogan je kazao: “Ja sam vrhovni komandant zemlje! Mi ćemo ovo prevazići, a odgovorni će za pokušaj državnog udara platiti žestoku cijenu na sudu.”

Istakao je kako vjeruje da će se pokušaj udara riješiti za kratko vrijeme.

“Ne vjerujem kako će zavjerenici biti uspješni”, kazao je i poručio kako se vraća u Ankaru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO