Moskva: Hiljade stabala za ‘betonsku džunglu’

Glavni grad Rusije okružuje cesta s 16 traka, poznata kao Vrtni prsten. Ironično, većinom je riječ o “betonskoj džungli”, bez gotovo ikakvog zelenila. Ali, to će se uskoro promijeniti – Moskva je odlučila okrenuti “novi list”.

Ljeto u gradu – mir, tišina, spokoj… U ovakvim trenucima naziv Vrtni prsten čini se kao posebno okrutna šala, koju su smislili urbanisti iz Staljinovog doba kako bi se rugali budućim generacijama Moskovljana. No, ako ovaj projekt uspije, promijeniti će grad nabolje.

“Naš cilj je vratiti normalne ulice građanima. Ovo nije autocesta. Ne bi ni trebala biti. Trebala bi biti ugodna ulica, na kojoj će se i vozači i pješaci dobro osjećati”, kaže arhitektica Daša Paramonova.

Plan je suziti cestu, proširiti pločnike i zasaditi 3.000 stabala, koja će pješake štititi od buke, prašine i ljetnih vrućina. Sve u svemu, učiniti Vrtni prsten sličnim onome što je bio prije nego što je Staljin naredio da se sravni i otvori put motoriziranoj budućnosti Moskve.

“Ali, ta budućnost sada je prošlost. Moderni stavovi su drugačiji. A ozelenjavanje Vrtnog prstena nije izolirani projekt – najambiciozniji je dio velikog preuređenja centra Moskve. Godinama se uređuju gradski parkovi, otvaraju pješačke zone i biciklističke staze… Odbacuje se sovjetski monumentalizam i grad opet čini humanijim”, iz Moskve izvještava reporter Al Jazeere Rory Challands.

‘Ne može za jedan dan’

Naravno, pojedinci su uznemireni i skeptični – ne očekuju da će suženje Vrtnog prstena biti pozitivno za gradski promet.

“Imam što reći, ali to bi bile psovke. Bolje je da ih zadržim za sebe”, kaže jedan muškarac.

Drugi su, pak, puni nade.

“Ljudi moraju biti strpljivi. Moskva nije izgrađena u jednom danu i ne može ostati ista. Trebaju joj promjene”, smatra drugi stanovnik Moskve.

Strpljenje je ovdje zaista neophodno, jer će radovi biti završeni tek 2018. godine. Ali, glavni grad Rusije, koji su oblikovali eksperimenti sovjetskih urbanista, polako se pretvara u ono što bi jedan grad i trebao biti.

Izvor: Al Jazeera