Bez otkaza vojnom rabinu koji dozvoljava silovanja

Karim je ranije odobrio mučenje zatvorenika i pritvorenika u cilju izvlačenja priznanja ili informacija od njih (Reuters)

Izraelska vojska donijela je odluku da Eyal Karim ostane na funkciji glavnog rabina izraelske vojske nakon što se izvinio zbog svojih izjava kojima se sugerira i dozvoljava vojnicima da u ratnim okolnostima siluju žene koje nisu Jevrejke.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Gadi Eizenkot naredio je da se Eyal Karim zadrži na funkciji glavnog rabina izraelske vojske na koju je nedavno imenovan.

Eizenkot kaže kako se on ne slaže sa Karimovim izjavama koje su objavljene dok je bio civil, naglasivši da “one nisu u skladu s vrijednostima vojske”, ali je pojasnio kako se on i dalje čvrsto drži svoje odluke o imenovanju Eyala Karima na ovu funkciju.

Izraelski mediji nedavno su otkrili kontroverzne izjave koje je iznio rabin prije nekoliko godina, kada je sugerirao i dozvolio vojnicima silovanje žena koje nisu Jevrejke u slučaju rata.  

Odobrenje za mučenje

Eyal Karim je, također, odobrio i mučenje zatvorenika i pritvorenika u cilju izvlačenja priznanja ili informacija od njih, dok je palestinske počinitelje napada opisao kao životinje. 

Međutim, novoimenovani glavni rabin izraelske vojske izdao je saopćenje u kojem stoji kako nije rekao ili mislio da izraelski vojnici imaju pravo seksualno napastvovati žene tokom rata, naglasivši da su se njegove izjave isključivo odnosile na davna vremena.

Rabin Karim je svoje obrazovanje stekao u talmudskoj školi koja pripada radikalnom doseljeničkom pokretu Ateret Cohanim.

Pokret koji poziva na naseljavanje okupiranog Istočnog Jerusalema.

Izvor: Agencije