Brazil: Ni policija nije sigurna u favelama

Dok se ekonomija Brazila suočava s problemima, planovi za gradnju boljih stambenih naselja u nekim od najsiromašnijih područja su odgođeni. To je dovelo do povećanja kriminala u siromašnim naseljima Rio de Janeira, poznatijim kao favele, a sve je više pritužbi na brutalnost policije.

Prije osam godina brazilske snage sigurnosti počele su s akcijom pridobijanja povjerenja stanovnika i održavanja mira u najsiromašnijim i najnasilnijim četvrtima, ili favelama, Rija. Danas ih u favelama većina stanovnika smatra okupatorima.

Patrole koje svakodnevno kruže favelama zaustavljaju vozila i pretresaju mladiće. To sigurno nije najbolji način pridobijanja povjerenja milion i pol ljudi koji žive u sirotinjskim nasiljima.

Favele kontroliraju narko bande

Narednik Elton kaže da su odnosi između policije i stanovnika favela loši, ali se nada da će se s vremenom popraviti.

Problem je ogroman. Nepregledne favele su pod kontrolom narko bandi, a pucnjave su svakodnevnica. Sve je više ubistva i kriminala od kada se Brazil suočava s ekonomskom krizom. Prošle godine policija je bila odgovorna za 20 posto ubijenih u Riju. Često upadaju u kuće u potrazi za kriminalcima.

U septembru je Jessicu Leonardo probudila buka u noći, jer se policija popela na krov njene kuće u potrazi za osumnjičenim. Kaže da nema povjerenja u policiju i njene metode, a svaki susret s pripadnicima snaga sigurnosti nosi je rizičan.

“Ako naletite na policiju, stavit će vam pištolj na glavu”, kaže Leonardo.

Njen muž Ismael Silva je mnogo jasniji kada kaže: “Sve je to laž. Održavanje mira je propalo.”

Mladi plaćaju najveću cijenu života u ovim naseljima, jer dobiju slabo školovanje, koje prati nezaposlenost i potom beznađe.

“Momci koji su odrasli u faveli kažu da se situacija pogoršala od kada je policija uvela svoje snage. Na pitanje šta pomisle kada čuju riječ ‘policija’, odgovaraju – ‘strah'”, javlja iz Rija novinar Al Jazeere Adam Raney.

Proces koji traje

Policijski major Albuquerque da Rocha Leite, koja vodi odrede policije u jednoj od favela, kaže da su kriminal i trgovina drogom prisutni već decenijama.

“Bilo bi nepravedno reći da je ovaj policijski projekt propao. Riječ je o procesu na kojem radimo i koji još traje”, kaže.

Ipak, proces je to od kojeg su mnogi već odustali.

Izvor: Al Jazeera