Ban: Obnoviti ideju o dvodržavnom rješenju

Ban Ki-moon istakao da je vremena sve manje (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a na saradnju s Kvartetom za Bliski istok kako bi se postigao napredak u uspostavi mira u bliskoistočnoj regiji.

“Tokom posjete toj regiji poslao sam vrlo jasne poruke čelnicima obiju strana. Rekao sam im da je vremena sve manje”, kazao je Ban.

Naglasio je, također, da je veoma bitno obnoviti ideju o dvodržavnom rješenju kako bi se postiglo održivo političko rješenje između Izraela i Palestine.

Preporuke Kvarteta

“Pozivam obje strane na pregovore kako bi se provele preporuke Kvarteta za Bliski istok i iznova obnovila nada za postizanje političkog rješenja. Predstavnici Kvarteta u tom smjeru poduzimaju određene korake”, rekao je Ban.

Inače, Kvartet za Bliski istok ranije je apelovao na Izraelce i Palestince da iskažu “maksimalnu suzdržanost” i izbjegavaju “provokativne retorike i akcije” u cilju smanjenja nasilja na tom području.

Kvartet za Bliski istok čine UN, Evropska unija, SAD i Rusija.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael i Turska postigli su dogovor o normalizaciji odnosa raskinutih 2010. godine, nakon što su izraelski specijalci ubili deset turskih humanitarnih radnika koji su pokušavali prekinuti blokadu Gaze. Turska je zahtijevala tri uvjeta za normalizaciju odnosa: zvanično izvinjenje, isplatu obeštećenja porodicama žrtava i ublažavanje blokade Gaze. Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab izvještava šta će normalizacija […]

Published On 27 Jun 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO