AfD-u pada popularnost, stranka se raspada

AfD je osnovana kao stranka protivnik eura te je u početku profitirala od krize u eurozoni (EPA)

Njemačka ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) gubi podršku birača, navodi se u rezultatima ispitivanja javnog mnijenja koje je proveo institut Forsa za njemačke medije RTL i Stern.

AfD trenutno ima podršku svega osam posto birača, što je jedan posto manje nego prošle sedmice i najniža vrijednost zabilježena u ovoj godini.

Prije nekoliko mjeseci AfD je uživao podršku 13 posto birača na saveznom nivou i više od 20 posto u nekim istočnonjemačkim saveznim pokrajinama.

Trenutno se unutar AfD-a vodi žestoka borba za vlast.

Zastupnički klub AfD-a u lokalnom parlamentu Baden-Wurttemberga, gdje je AfD na lokalnim izborima u martu osvojio 15 posto glasova birača, raspao se nakon antisemitskih istupa jednog od lokalnih stranačkih čelnika.

Ispitani: AfD ne može opstati

Trzavice u vodstvu stranke prate AfD od njegovog osnivanja 2013., a u međuvremenu 61 posto ispitanih smatra da zbog različitih strujanja unutar te stranke nema izgleda za opstanak.

Od pada popularnosti AfD-a profitiraju najveće, vladajuće stranke, Kršćanska demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD),  koje trenutno podržava 36 odnosno 23 posto ispitanih što je za jedan, odnosno dva posto više nego prošle sedmice.

AfD je osnovan kao stranka protivnika eura te je u početku profitirao od krize u eurozoni.

Nakon smirivanja krize, pala je popularnost ove stranke, ali je ponovno porasla nakon izbijanja izbjegličke krize.

AfD se onda profilirao kao najveći kritičar izbjegličke politike Angele Merkel.

Merkel je izjavila da će AfD, kao tipična stranka protesta, nestati kada se stabilizira pitanje izbjeglica.

Izvor: Agencije