Ruski bombarderi uništili kamp ISIL-a u Siriji

Bombarderi, koji su stacionirani u zračnoj bazi na jugu Rusije, poletjeli su u utorak ujutro, te prošli kroz iranski i irački zračni prostor (Reuters)

Šest ruskih bombardera Tupoljev Tu-22M3 izvelo je velike napade na jedan od glavnih kampova oružane grupe Islamska država Irak i Levant i skladišta oružja u Siriji, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Avioni su poletjeli iz Rusije i vratili se u bazu nakon operacije, dodaje se.

Bombarderi, koji su stacionirani u zračnoj bazi na jugu Rusije, poletjeli su u utorak ujutro, prošli kroz iranski i irački zračni prostor i izveli napade istočno od gradova Palmira i As Sukhnah i sela Arak. 

Ruska vojska je saopćila da je informacije o metama sakupljala posljednjih dana i potvrdila da je to urađeno kroz nekoliko obavještajnih kanala.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD-om, koja također izvodi napade na položaje ISIL-a, unaprijed je obaviještena o ovoj operaciji, navodi se iz Ministarstva odbrane.

“Udari su rezultirali uništavanjem velikog vojnog kampa, tri skladišta oružja i muncije, tri tenka, četiri laka borbena vozila, osam vozila s mitraljezima, također i neutraliziranjem velikog broja neprijateljskih boraca”, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije