Policija u Sacramentu ubila Afroamerikanca

U SAD-u prošle sedmice došlo do više oružanih incidenata sa smrtnim ishodom (AP)

Dva policajca u kalifornijskom gradu Sacramentu su, poslije sukoba na ulici, ubila osumnjičenog koji je imao nož, rekao je glasnogovornik policije Bryce Heinlein.

Heinlein je rekao da su očevici prijavili čovjeka obučenog u crno kako hoda ulicom mašući nožem iznad glave, dok mu je za pojasom bio pištolj.

Kazao je da je osumnjičeni napao prvog policajca koji je stigao i koji se potom zaključao u automobil.

Zatim su stigla još dva policajca koja su pucala na osumnjičenog kada se okrenuo prema njima s nožem u ruci, dodao je glasnogovornik.

Heinlein je rekao da kod osumnjičenog, koga je opisao kao Afroamerikanca u dobi od 50 do 60 godina, nije pronađen pištolj, ali da je pronađen nož na sklapanje.

“Na kraju je predao nož. Nisam siguran je li krenuo na policajce, ali se okrenuo prema njima na prijeteći način i tada su oni pucali”, rekao je glasnogovornik.

Očevici kažu da se osumnjičeni ponašao agresivno i da mu je policija dala dovoljno vremena da se preda.

Prema riječima svjedoka Altona Forda, policajci su uzalud pokušavali umiriti napadača prije nego što su zapucali.

Ford je dodao da je čuo 10 ili 12 pucnjeva na bulevaru Del Paso.

Česti incidenti

U SAD-u je prošle sedmice došlo do više oružanih incidenata sa smrtnim ishodom, u kojima su policajci ubili Afroamerikance u Louisiani i Minnesoti, dok je snajperista u Dallasu ubio pet, a ranio sedam policajaca.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je posjetu Evropi završio ranije nego što je planirano, zbog prošlosedmičnih pucnjava u SAD-u, posjetit će danas Dallas u pokušaju smirivanja građana uznemirenih nedavnim incidentima, javlja AP.

Obama se iz posjete Španiji vratio u nedjelju, a danas će otputovati u Dallas gdje će održati govor na međuvjerskoj komemoraciji za pet policajaca ubijenih u četvrtak kada je na njih otvorena vatra tokom protesta povodom policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Očekuje se da će američki predsjednik u govoru pokušati da Amerikancima pomogne u rastućoj zebnji zbog pucnjava, rasnih odnosa i kontrole naoružanja.

Obama bi se, također, trebao sastati s porodicama žrtava i lokalnim policijskim zvaničnicima.

Izvor: Agencije