Grupa Izraelaca i Amerikanaca tuži Facebook

Hamas optužuje Izrael da Facebook pokušava pretvoriti u špijunski alat protiv Palestinaca (Reuters)

Grupa Izraelaca i Amerikanaca podnijela je tužbu protiv Facebooka, tražeći milijardu dolara zbog navodnog pomaganja Palestincima u ubistvima njihovih najmilijih.

Rodbina ubijenih u Tel Avivu, Jerusalemu i na Zapadnoj obali, među kojima je četvero imalo dvojno izraelsko-američko državljanstvo, a jedan je bio Amerikanac u posjeti Izraelu, optužuje Facebook da je pomagao pripadnicima Hamasa u izvršavanju njihove operacije, prenosi Hina.

U tužbi koja je podnesena u New Yorku stoji kako je Facebook “svjesno pružao materijalnu podršku i sredstva Hamasu”, pomažući pripadnicima te grupe da međusobno komuniciraju, prikupljaju članove, planiraju i izvode napade te zastrašuju neprijatelje.

Regulacije Facebooka

Društvena mreža nije direktno odgovorila na ovu tužbu, no objavila je kako stoji iza svojih regulacija za sprečavanje uvredljivog sadržaja, a predstavnik kompanije u Izraelu rekao je kako želi da se ljudi “osjećaju sigurnim” kad koriste Facebook.

Ova privatna tužba uslijedila je nakon što je izraelski ministar sigurnosti osudio Facebook jer je smatrao kako odbija pomoći u sprečavanju potencijalnih palestinskih napada.

Glasnogovornik Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri tužbu je proglasio izraelskim pokušajem da se ucjenjuje Facebook, te je optužio Izrael da tu društvenu mrežu pokušava pretvoriti u špijunski alat protiv Palestinaca.

Dodao je kako su neki izraelski političari i vojnici “izrazili ponos zbog ubijanja Palestinaca” na Facebooku.

Izvor: Agencije


Povezane

Upozorenja belgijske policije da se ne koriste Facebook reakcije su širenje panike, jer privatnosti više nema.

Published On 19 May 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO