Donald Trump: Ja sam garant javnog reda

Trump Hillary Clinton nazvao lažljivicom (AP)

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump rekao je da je njegova pobjeda na predsjedničkim izborima garant “javnog reda” u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon sedmice napetosti i nasilja između afroameričke zajednice i policajaca.

“Moramo sačuvati javni red na najvišem nivou ili će naša zemalja nestati”, rekao je u govoru u Virginia Beachu. “Ja sam kandidat javnog reda, a Hillary Clinton je slaba, neučinkovita i podložna interesnim grupama.”

Govoreći o skandalu privatne elektronske pošte bivše državne sekretarke, zbog koje ju je FBI istraživao, ali ne i optužio, Trump je ocijenio “da je Clinton ili lažljivica, ili izrazito nesposobna, lično mislim da je, vjerovatno, oboje”.

Nixonova obećanja

Takvo stajalište o javnom redu podsjeća na predsjedničku kampanju Richarda Nixona 1968, tokom koje je republikanac svečano obećao Amerikancima da će vratiti “javni red u SAD”, dok je bijesnio rat u Vijetnamu.

“Ali ja sam, također, kandidat suosjećanja”, dodao je Trump i objasnio da “svako dijete u Americi mora moći sigurno hodati ulicom, četvrti… Bez sigurnosti nemamo ništa.”

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog niza bankrota koje je proglasio tokom godina u Atlantic Cityu, kandidatkinja demokrata je optužila republilanskog protivkandidata za poslovnu beskrupuloznost.

Published On 07 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO